Υλικά
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, ρίχνουμε τα ασπράδια με το αλάτι και χτυπάμε αρχικά σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει κρεμώδη υφή, με απαλές κορυφές που στέκονται.
- Σταδιακά και βροχειδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία.
- Δυναμώνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1,5-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει να γίνει σατινέ και να σταθεροποιηθούν οι κορυφές της.
- Είναι έτοιμη όταν γυρνάτε ανάποδα τον κάδο του μίξερ και δεν πέφτει, αλλά μένει σταθερή.
- Τέλος, με σπάτουλα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις ,κοσκινίζοντας μέσα την άχνη.
- Δεν πρέπει να δουλέψετε πολύ το μίγμα, γιατί θα χάσετε τον αέρινο όγκο του.
- Βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
- Σε ρηχό μεγάλο ταψί, ακουμπάμε σε κάθε γωνία από μια ροζέτα μίγμα, για να κολλήσει η λαδόκολλα στο ταψί.
- Πατάμε ελαφρά ώστε να σταθεροποιηθεί η λαδόκολλα.
- Κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε.
- Εγώ τα κόβω συνήθως σε μέγεθος μπουκιάς με μύτη κορνέ αστέρι.
- Αν δεν έχετε κορνέ και μύτες ζαχ/κής με ένα κουτάλι αφήνουμε κουταλιές στην λαδόκολλα.
ΨΗΣΙΜΟ
- Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 80-100°C και ψήνουμε στον αέρα, για περίπου μία ώρα να στεγνώσουν καλά.
- Όταν ξεκολλάνε από το χαρτί είναι έτοιμοι.
- Όταν βλέπετε δυσκολία στο τράβηγμα από το χαρτί, σημαίνει θέλουν κι άλλο ψήσιμο.
- Διατηρούνται για πολλές μέρες σφραγισμένες σε γυάλινο βάζο με καπάκι.
- Δεν αγαπούν την υγρασία και το ψυγείο γι’ αυτό αποφεύγετε το ψυγείο και χώρους με πολύ υγρασία.
ΓΙΑ ΧΡΩΜΑ
- Αν θέλετε να κάνετε χρωματιστούς μπεζέδες, αφού ολοκληρώσουμε το χτύπημα, είναι η ώρα που μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής.
- Αν θέλετε σε παστέλ χρώματα, χρησιμοποιήστε μόνο λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.
- Αν θέλετε πιο έντονο χρώμα, καλύτερα να δουλέψετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή ζελέ γιατί η μεγάλη ποσότητα υγρού χρώματος θα επηρεάσει την σύσταση τους.
- Χωρίζουμε σε 2-3 μέρη και χρωματίζουμε ανάλογα.
- Απαλά αναδιπλώνουμε να ομογενοποιηθεί το χρώμα.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Τα ασπράδια να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ολόφρεσκα.
- Στα ασπράδια δεν πρέπει να πέσει ούτε ίχνος από κρόκο κατά το χώρισμα των αυγών.
- Βρέχουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας με λίγο ξύδι και σκουπίζουμε καλά το φουέ ανάδευσης.
- Όλα τα υλικά να είναι μετρημένα στον πάγκο.
- Το ταψί ή ο δίσκος ψησίματος να είναι έτοιμα, στρωμένα με λαδόκολλα ψησίματος.
- Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος στους 100°C στον αέρα (ψήνουμε στη μεσαία σχάρα ψήσιμο) ή στους 120°C στις αντιστάσεις (ψήσιμο στην κάτω σχάρα).
- Πρέπει αμέσως μετά το χτύπημα να μπουν κατευθείαν στο ζεστό φούρνο, για να μην χάσουμε καθόλου όγκο.
- Χρειάζονται αρκετή ώρα ψήσιμο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να στεγνώσουν σωστά.
- Η δυνατή θερμοκρασία θα τα ψήσει γρήγορα εξωτερικά και θα μετατρέψει το λευκό χρώμα τους σε αχνό κίτρινο. Επίσης, η δυνατή θερμοκρασία θα δημιουργήσει ρωγμές-σκασίματα στην επιφάνεια τους.
- Μπορεί να ψηθούν, να στεγνώσουν καλά σε σχάρα και να αποθηκευτούν σε ένα μπολ με καπάκι, σε ξηρό μέρος και όχι στο ψυγείο, για 2-3 ημέρες.