Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Πλάστης
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Video
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη.
 - Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
 - Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
 - Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μίγμα.
 - Ρίχνουμε το αυγό και με μίξερ χειρός ή σύρμα χτυπάμε τα υλικά για 1-2′ να γυαλίσει.
 - Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά.
 - Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
 - Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται, δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν παγώσει και θα γίνει μια χαρά.
 - Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο.
 - Δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο σε κάθε κομμάτι της σαν χοντρό φύλλο.
 - Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Πρέπει να παγώσει πολύ καλά, αλλιώς θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.
 - Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160 ºC.
 - Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά.
 
ΠΛΑΣΙΜΟ
- Αφού παγώσει καλά η ζύμη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Όσο πιο λεπτό είναι τόσο πιο τραγανά θα γίνουν, όσο πιο παχύ τόσο πιο μαλακό θα βγει τα μπισκότο στο κέντρο.
 - Σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο.
 - Μπορούμε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη ή να το ανοίξουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες (να θυμάστε ότι η ζύμη για να μην σας παιδέψει στο άνοιγμα, πρέπει να είναι παγωμένη καλά).
 - Κόψτε με διάφορα κουπ πατ που βουτάτε κάθε φορά που κόβετε, μέσα σε αλεύρι.
 - Να τα κόβετε σε διάφορα σχήματα κοντά κοντά, ώστε να μην έχετε περισσεύματα χαμένα.
 - Αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ψησίματος, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
 - Ψήνουμε γύρω στα 10′ περίπου, ανάλογα με το πάχος που έχουμε δώσει.
 - Όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες στα 10′ είναι έτοιμα.
 - Αφήστε τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα να κρυώσουν τελείως.
 - Διακοσμήσετε τα με λευκό γλάσο(royal icing) για πιο γιορτινό αποτέλεσμα.
 - Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μπισκότα για τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας! Αφού τα κόψετε σε σχήματα, κάντε με σουβλί μια μικρή τρύπα στην κορυφή, ώστε να περάσει η κλωστή για να τα κρεμάσετε. Θα πρέπει να τα ψήσεις 2-3΄επιπλέον, για να ξεραθούν καλά. Διακοσμήστε τα με γλάσο και αφήστε τα να στεγνώσει καλά πριν τα στολίσετε.
 









