Υλικά
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Πλάστης
Υλικά
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά, το μέλι, το γάλα, την υγρή βανίλια και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
- Στον κάδο του κοπτικού βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το κρύο βούτυρο και με διακοπτόμενη λειτουργία, ανοιγοκλείνουμε το διακόπτη, μέχρι τα υλικά να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
- Με διακοπτόμενη λειτουργία του μίξερ αφήνουμε να σχηματιστεί ζύμη μαλακή και κολλώδης σαν πλαστελίνη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο.
- Αδειάζουμε τη μισή κολλώδη ζύμη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη λαδόκολλα ή μεμβράνη κουζίνας.
- Δίνουμε στη ζύμη σχήμα παραλληλόγραμμο.
- Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και την τυλίγουμε με τη μεμβράνη.
- Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά η ζύμη, για περίπου 1 ώρα.
- Το ίδιο κάνουμε και με την υπόλοιπη ζύμη.
- Αφού παγώσει καλά, τότε αλευρώνουμε τον πάγκο και ξετυλίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης από τη λαδόκολλα.
- Ανοίγουμε σε φύλλο παραλληλόγραμμο με πάχος περίπου 3,5 με 4 χιλιοστά.
- Αν κολλάει η ζύμη στον πλάστη, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι.
ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
- Ισιώνουμε τις πλευρές με μαχαίρι κόβοντας ό,τι περισσεύει.
- Κόβουμε με ροδάκι ζύμης σε τετράγωνα κομμάτια τα μπισκότα κανέλας.
- Βάζουμε τα μπισκότα κανέλας σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Παγώνουμε τα μπισκότα στην κατάψυξη για 20′ να σφίξουν.
- Αν θέλουμε φουσκωτά μπισκότα κανέλας, δεν τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα.
- Αν θέλουμε πλακέ μπισκότα κανέλας τα τρυπάμε.
- Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε ελαφρά τα μπισκότα σε σειρές.
- Παγωμένα όπως είναι τα μπισκότα, τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και λίγη κανέλα και τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους στους 170 °C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 20′ να ροδίσουν.
- Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, θα είναι μαλακά αλλά όταν κρυώσουν θα σφίξουν και θα γίνουν τραγανά.
- Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές κουτί μακριά από υγρασία και ζέστη για να παραμείνουν τραγανά μέχρι την τελευταία μπουκιά.
- Για στρογγυλά μπισκότα, κόβουμε με μικρό στρογγυλό κουπ πατ.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο δόσεις γιατί είναι σημαντικό να παγώσει καλά ώστε να της δώσουμε σχήμα.
- Μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι και μια νύχτα.
- Όταν δουλεύω ζύμες μαλακές, δηλαδή ζύμες βουτύρου, ένα μυστικό που έχω για να δουλεύεται σωστά η ζύμη χωρίς να μαλακώνει, είναι ότι πάνω σε μια μαρμάρινη επιφάνεια εργασίας, αφήνω μια σακούλα με πάγο ώστε να παγώσει ο πάγκος. Μετά πάνω στη δροσερή επιφάνεια δουλεύω τη ζύμη μου χωρίς πρόβλημα. Έτσι η ζύμη κρατάει το σχήμα της και τα μπισκότα κόβονται πολύ εύκολα.
- Κόψτε τα μπισκότα κανέλας με ροδάκι ζύμης ώστε να κάνουν δαντελωτή περίγραμμα. Διαφορετικά αν δεν έχετε κόψτε με πολύ κοφτερό μαχαίρι.
- Αφού κόψετε τα μπισκότα κανέλας, ξεσκονίστε την επιφάνεια τους με ένα πινέλο να φύγει τυχόν περιττό αλεύρι.
- Μπορείτε να τα φτιάξετε και με αλεύρι ολικής άλεσης αλλά δεν θα γίνουν τόσο τραγανά.