Εκτέλεση
Για το κουνουπίδι και μπρόκολο στο φούρνο με τυριά, σαν πίτσα, πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα.
Σε ένα ταψί, βάζουμε τις φούντες από μπρόκολο και κουνουπίδι εναλλάξ. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 10΄.
Αναποδογυρίζουμε τα λαχανικά στο ταψί. Μπήγουμε ανάμεσα στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι τα κομμένα ντοματίνια, το σπασμένο σκόρδο, τη ρίγανη και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30΄.
Σπάμε τη μοτσαρέλα σε κομμάτια πάνω από το ψημένο κουνουπίδι και μπρόκολο. Να πάει σε όλη την επιφάνεια, σκορπάμε εδώ κι εκεί.
Ανακατεύουμε τα ψίχουλα ψωμιού με την παρμεζάνα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια των λαχανικών. Τέλος, σκορπάμε τα φύλλα βασιλικού.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 επιπλέουν λεπτά, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να ροδίσει ελαφρά η κρούστα παρμεζάνας.
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Χαρακτηριστικό πιάτο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, Α, Ε καροτονειδή και πολυάριθμα βιοδραστικά συστατικά σε μόλις 340 kcal. Ένα μικρό μυστικό της συνταγής, είναι ότι η βιοδιαθεσιμότητα των πολυτίμων αντιοξειδωτικών καροτενοειδών από μπρόκολο, κουνουπίδι, βασιλικό, ντομάτα, αυξάνεται με την παρουσία λιπαρής ύλης όπως το τυρί και το ελαιόλαδο. «
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.