• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
29

Υλικά

  • Μερίδες 1 τμχ
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 240 γραμ. γάλα καρύδας χλιαρό (πηχτό γάλα καρύδας κονσέρβα ή φυτική κρέμα
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 240 γραμ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 120 γραμ. λιωμένο φυτικό μαγειρικό λίπος
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
  • 800 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι (περίπου)
  • λιγη τριμμένη σοκολάτα
  • λίγη ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • λιγο τριμμένο φυστίκι Αιγίνης ψίχα
  • Για το τελείωμα
  • λίγο λιωμένο φυτικό μαγειρικό λίπος
  • λίγη ζάχαρη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, το χυμό, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη μαγιά.

    Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι.

    Ζυμώνουμε για 5 λεπτά δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη.

    Τη βάζουμε σε ένα μπολ. Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

    Την ξεφουσκώνουμε. Τη χωρίζουμε σε 16 κομμάτια.

    Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο και αλείφουμε φυτικό μαγειρικό λίπος.

    Ανοίγουμε άλλα τρία φύλλα και αφού τα βουτυρώνουμε τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και πασπαλίζουμε ζάχαρη και κανέλα (ή σοκολάτα).

    Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Κόβουμε κάθε ρολό σε 5-6 φέτες. Φτιάχνουμε συνολικά 4 ρολά από 4 φύλλα το κάθε ένα.

    Ανοίγουμε άλλα τρία φύλλα και αφού τα βουτυρώνουμε τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και πασπαλίζουμε ζάχαρη και κανέλα (ή σοκολάτα). Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Κόβουμε κάθε ρολό σε 5-6 φέτες. Φτιάχνουμε συνολικά 4 ρολά από 4 φύλλα το κάθε ένα.

    Ανοίγουμε άλλα τρία φύλλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.

    Αφού τα τελειώσουμε όλα και τα κόψουμε σε φέτες, στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα και σχηματίζουμε ένα δίσκο με τις φέτες τσουρεκιού με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στην λαδόκολλα. Παίρνει περίπου 20-24 φέτες.

    Από πάνω ρίχνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια σχηματίζοντας στο τέλος ένα τσουρέκι σε σχήμα λουλουδιού.

    νηστίσιμο τσουρέκι λουλούδι συνταγη βημα βημα

    Αφήνουμε σε ζεστό σημείο που δεν περνάει αέρας, π.χ. σε χλιαρό σβηστό φούρνο για περίπου 40 λεπτά να φουσκώσει ξανά. Σε περίοδο εκτός νηστείας αλείφουμε με διάλυμα αυγού για γυάλισμα και χρώμα.

    Λίγο πριν ψήσουμε το αλείφουμε με λιωμένο φυτικό μαγειρικό λίπος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα ή 200 βαθμούς C αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά να ροδίσει και να φουσκώσει.

    Περιχύνουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας ή αχνίζουμε με άχνη.

    Μελετήστε εδώ αναλυτικά όλα τα μυστικά μου για τα τσουρέκια, ακολουθήστε τα και θα φτιάξετε τα καλύτερα τσουρέκια της ζωής σας, σας το εγγυώμαι!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται