Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, το χυμό, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη μαγιά.
Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 5 λεπτά δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη.
Τη βάζουμε σε ένα μπολ. Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Την ξεφουσκώνουμε. Τη χωρίζουμε σε 16 κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο και αλείφουμε φυτικό μαγειρικό λίπος.
Ανοίγουμε άλλα τρία φύλλα και αφού τα βουτυρώνουμε τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και πασπαλίζουμε ζάχαρη και κανέλα (ή σοκολάτα).
Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Κόβουμε κάθε ρολό σε 5-6 φέτες. Φτιάχνουμε συνολικά 4 ρολά από 4 φύλλα το κάθε ένα.
Ανοίγουμε άλλα τρία φύλλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Αφού τα τελειώσουμε όλα και τα κόψουμε σε φέτες, στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα και σχηματίζουμε ένα δίσκο με τις φέτες τσουρεκιού με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στην λαδόκολλα. Παίρνει περίπου 20-24 φέτες.
Από πάνω ρίχνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια σχηματίζοντας στο τέλος ένα τσουρέκι σε σχήμα λουλουδιού.
Αφήνουμε σε ζεστό σημείο που δεν περνάει αέρας, π.χ. σε χλιαρό σβηστό φούρνο για περίπου 40 λεπτά να φουσκώσει ξανά. Σε περίοδο εκτός νηστείας αλείφουμε με διάλυμα αυγού για γυάλισμα και χρώμα.
Λίγο πριν ψήσουμε το αλείφουμε με λιωμένο φυτικό μαγειρικό λίπος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα ή 200 βαθμούς C αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά να ροδίσει και να φουσκώσει.
Περιχύνουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας ή αχνίζουμε με άχνη.
Μελετήστε εδώ αναλυτικά όλα τα μυστικά μου για τα τσουρέκια, ακολουθήστε τα και θα φτιάξετε τα καλύτερα τσουρέκια της ζωής σας, σας το εγγυώμαι!