Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα.
- Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
- Το στραγγίζουμε και στύβουμε 1 λεμόνι, για να παραμείνει σπυρωτό και ανακατεύουμε.
ΓΕΜΙΣΗ
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το δυόσμο και το μαϊντανό. Κρατάμε τα κοτσάνια τους θα μας χρειαστούν αργότερα.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, το ρύζι, τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τα βότανα, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.
- Βάζουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι για να βγουν νόστιμα.
ΤΥΛΙΓΜΑ
- Παίρνουμε ένα στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε.
- Η γυαλιστερή πλευρά του φύλλου πρέπει πάντα να είναι ορατή.
- Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσουν η γέμιση και τα αμπελόφυλλα.
ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
- Όταν τα τυλίξουμε όλα, στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας μια σειρά αμπελόφυλλα.
- Τοποθετούμε ανάμεσα τα κοτσάνια από τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, που κρατήσαμε.
- Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
- Τα καλύπτουμε με σειρά από αμπελόφυλλα.
- Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
- Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος ώστε να μην χορεύουν και ανοίξουν.
- Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει, περίπου 2 φλυτζάνια.
- Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 25’.
- Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα να μισό κρυώσουν για 15′ και να τραβήξουν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
- Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι ή εναλλακτικά με σως γιαυρτιού.
Tips
- Μια τρυφερή ψιλοκομμένη καρδιά μαρουλιού ή 1 ψιλοτριμμένο κολοκύθι στην γέμιση, θα τα κάνει πολύ αφράτα.