Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
Εκτέλεση
- Μπορείτε να τυλίξετε με ότι φύλλα θέλετε, κληματόφυλλα, φύλλα μαρουλιού, λάχανου ή λάπαθα.
- Σε νερό που βράζει ζεματίζουμε τα φύλλα για 1-2′. Τα κρυώνουμε με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός.
- Μουσκεύουμε το ρύζι σε νερό για 15′
- Το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό μέχρι να φύγει τελείως το άμυλο.
- Το στραγγίζουμε και στύβουμε ένα λεμόνι στο ρύζι.
ΓΕΜΙΣΗ
- Ζεσταίνουμε το ¼ φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε το ρύζι και τις γαρίδες και ανακατεύουμε να λαδωθούν.
- Ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του, αλλά να μη στεγνώσει τελείως.
- Η γέμιση πρέπει να έχει υγρασία.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
- Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε.
- Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη των φύλλων.
- Παίρνουμε ένα φύλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.
- Τυλίγουμε και τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο.
- Αν θέλουμε, στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας λίγα φύλλα.
- Τοποθετούμε τους ντολμάδες σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά το ένα με το άλλο.
- Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
- Περιχύνουμε με ζεστό νερό, ίσα να τα σκεπάσει.
- Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την εστία.
- Σιγοβράζουμε μέχρι να πιούν το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 25 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την εστία και τα αφήνουμε να σταθούν το λιγότερο για 15′.
- Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με τέταρτα λεμονιού.