• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
  • αναμονή 15 λεπτά
957
  • 80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
  • 350 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Προετοιμασία

    Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα.

    Το ρύζι

    Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.

    Το στραγγίζουμε και στύβουμε 1 λεμόνι , για να παραμείνει σπυρωτό και ανακατεύουμε.

    Η γέμιση

    Ψιλοκοβουμε το ανηθο το δυόσμο και το μαϊντανό.

    Κραταμε τα κοτσάνια τους θα μας χρειαστουν

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ: το ρύζι, τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τα βότανα, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο.

    Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.

    Βάζουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι για να βγουν νόστιμα.

    Μια τρυφερή ψιλοκομμένη καρδιά μαρουλιού ή 1 ψιλοτριμμένο κολοκύθι στην γέμιση, θα τα κάνει πολύ αφράτα.

    Το τύλιγμα

    Παίρνουμε ένα στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε.

    Η γυαλιστερή πλευρά του φύλλου πρέπει πάντα να είναι ορατή.

    Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσουν η γέμιση και τα αμπελόφυλλα.

    Στην κατσαρόλα

    Οταν τα τυλίξουμε όλα, στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας μια σειρά αμπελόφυλλα.

    Τοποθετούμε ανάμεσα τα κοτσάνια από τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, που βάλαμε στη γέμιση.

    Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.

    Τα καλύπτουμε με σειρά αμπελόφυλλα.

    Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.

    Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος ώστε να μην χορεύουν και ανοίξουν.

    Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει,περίπου 2 φλ.

    Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 25’.

    Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα να μισόκρυώσουν για 15′ και να τραβήξουν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.

    Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι ή εναλλακτικά

    Διαφήμιση

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Φαγητά με λαχανικά
    Το μυστικό για επιτυχία
    Το μυστικό για επιτυχία
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται