"
Τέτοια ντολμαδάκια σμυρνέικα με ρύζι έχω φάει στην Πόλη, στη Συρία, στο Λίβανο. Αλλά την ελληνική νοστιμιά με τα μπόλικα μυρωδικά στα ντολμαδάκια...

Τέτοια ντολμαδάκια σμυρνέικα με ρύζι έχω φάει στην Πόλη, στη Συρία, στο Λίβανο. Αλλά την ελληνική νοστιμιά με τα μπόλικα μυρωδικά στα ντολμαδάκια γιαλατζί που σας προτείνω μόνο στη χώρα μας τη βρίσκω.

Μια συνταγή με αμπελόφυλλα και ρύζι, που θυμίζουν τα ντολμαδάκια της γιαγιάς. Αυτά τα πολίτικα ντολμαδάκια γιαλαντζί θα σας ξετρελάνουν! Από τα πιο γνωστά σαρακοστιανά φαγητά με μεγάλη ιστορία. Τα ντολμαδάκια ή αλλιώς σαρμαδάκια γιαλαντζί δεν λείπουν από το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι. Ένα πιάτο θρεπτικό με πολλούς τρόπους παρασκευής και παραλλαγές. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο αγαπητά ορεκτικά που θα νοστιμέψουν το τραπέζι σας. Δείτε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια γιαλατζί.

  • προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα ντολμαδάκια

  • 80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σως γιαουρτιού

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/2 λεμόνι (χυμό)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό

    Χρησιμοποιούμε τρυφερά αμπελόφυλλα

    Σιγοβράζουμε για περίπου 20΄

    Για τα ντολμαδάκια γιαλατζί

    Μουσκεύουμε τα πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα.

    Έπειτα, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.

    Το στραγγίζουμε καλά.

    Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ.

    Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ανακατεύουμε.

    Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 με 4 λεπτά.

    Προσθέτουμε στη συνταγή για ντολμαδάκια το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.

    Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του.

    Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

    Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.

    Διαφήμιση

    Για τα αμπελόφυλλα

    Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.

    Τα στραγγίζουμε.

    Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

    Για το τύλιγμα

    Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.

    Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

    Για το μαγείρεμα

    Στρώνουμε τον πάτο από μία κατσαρόλα με αμπελόφυλλα.

    Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.

    Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.

    Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί με το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.

    Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.

    Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.

    Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν τα ντολμαδάκια από την Αργυρώ σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 20 λεπτά.

    Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 10 λεπτά εκτός φωτιάς και μετά σερβίρουμε.

    Διαφήμιση

    Για το σερβίρισμα

    Σερβίρονται σκέτα σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι.

    Προαιρετικά τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, σερβίρονται κρύα με σως γιαουρτιού.

    Για τη σως γιαουρτιού

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως.

    Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

    ντολμαδάκια - ντολμαδάκια αργυρώ - ντολμαδάκια γιαλατζί - ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα - ντολμαδάκια συνταγή - ντολμαδάκια γιαλαντζι πολίτικα - ντολμαδάκια σμυρνέικα - ντολμαδάκια με ρύζι - εύκολα ντολμαδάκια - ντολμαδάκια θερμίδεσ - ντολμαδάκια κρητικά - φαγητό - φαγητά

    Μυστικά

    Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και ρύζι νυχάκι.

    Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό.

    Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.

    Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση.

    Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.

    Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή.

    Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα.

    Επίσης πριν τα χρησιμοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.

    ντολμαδάκια με κιμά - ντολμαδάκια με κιμά τησ γιαγιάσ - ντολμάδεσ - ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

    Ποιό τζατζίκι προτιμάς;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×