Εκτέλεση
Για την ομελέτα με κολοκυθάκια και πατάτες, σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τις πατάτες να μελώσουν (όχι να κάνουν κρούστα) για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις λεπτές φέτες κολοκυθιού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 3΄- 4΄.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα, να ενωθούν, προσθέτουμε τη φέτα, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον άνηθο. Στο τέλος, προσθέτουμε και το γάλα.
Περιχύνουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια µε το μείγμα των αυγών. Ανακινούμε το τηγάνι από το χερούλι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σκεπάζουμε µε καπάκι το τηγάνι. Αφήνουμε την ομελέτα να ψηθεί για 5΄.
Με προσοχή, την αναποδογυρίζουμε µε το καπάκι ή µε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3΄-4΄. Την αδειάζουμε σε πιατέλα και την κόβουμε σε τρίγωνα. Σερβίρουμε µε ντοµατοσαλάτα και φέτα.
Extra μυστικά για την τέλεια ομελέτα
- Το γάλα στην ομελέτα δίνει υγρασία και την κάνει αφράτη.
- Δεν ψήνουμε την ομελέτα σε δυνατή φωτιά για να προλάβει να ψηθεί μέχρι μέσα.
- Με το βράσιμο της πατάτας, αποφεύγουμε να τραβήξουν-ρουφήξουν λάδι.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Η ομελέτα για τους περισσότερους είναι μια αγαπημένη συνταγή αφού δεν απαιτεί πολύ χρόνο για τη παρασκευή της και ο καθένας μπορεί να την εμπλουτίσει με τα υλικά της αρεσκείας του. Τα αυγά είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (περίπου 7 γρ ανά αυγό), βιταμινών(Α,Β12) και ιχνοστοιχείων. Τα κολοκυθάκια εφοδιάζουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, τα οποία συμβάλουν στη καλή λειτουργία της όρασης. »
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.