Για την Οσπριάδα
Η οσπριάδα, είναι μια εύκολη συνταγή για θρεπτική και υγιεινή σούπα με όσπρια.
Βάζουμε πρώτα τα ανάμεικτα όσπρια σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό και βράζουμε για 1 ώρα περίπου, σε μέτρια φωτιά.
Όποτε είναι αναγκαίο ξαφρίζουμε. Ανάλογα με την ποικιλία οσπρίων που έχει μέσα η οσπριάδα το σκούρο χρώμα ποικίλει.
Αν χρειαστεί επιπλέον νερό, θα προσθέσουμε μόνο ζεστό νερό από το βραστήρα.
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Η καυτερή πιπεριά είναι προαιρετική.
Προσθέτουμε στα μισοβρασμένα όσπρια όλα τα λαχανικά και βράζουμε τη σούπα για 30 λεπτά επιπλέον.
Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά επιπλέον, μέχρι να χυλώσει και να πήξει.
Στο τέλος θα έχετε μια παχιά, πυκνή σούπα.
Σερβίρετε την οσπριάδα ζεστή με φρέσκο ψωμί κι ελιές, για ένα χορτοφαγικό ή νηστίσιμο γεύμα.
Παραλλαγή οσπριάδας
Η προσθήκη ρυζιού στην οσπριάδα θα απογειώσει τη διατροφική αξία του πιάτου.
Ιδανική επιλογή για όσους αθλούνται αλλά και όσους θέλουν να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή.
Προσθέστε 1 φλυτζάνι καστανό ρύζι στο τελευταίο τέταρτο του βρασμού.
Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε σωστά τα όσπρια.
Μυστικά
Για πιο γρήγορο βράσιμο, μουλιάστε τα όσπρια από την προηγούμενη νύχτα.
Μπορείτε να κάνετε οσπριάδα κοκκινιστή, προσθέτοντας 1 γεμάτη κ.σ πελτέ ντομάτας ή ντομάτες κον κασέ.
Θέλετε περισσότερες θρεπτικές και υγιεινές συνταγές με όσπρια; Βρείτε τες όλες εδώ.