Παγωμένα φρούτα γεμιστά
Παγωμένα φρούτα γεμιστά με σορμπέ
Φανταστικό παγωτό σορμπέ ροδάκινο βερίκοκο! Ότι πρέπει για τη ζέστη του καλοκαιριού!
Για το σορμπέ φρούτων, πλένουμε πρώτα καλά τα φρούτα.
- Χωρίζουμε στη μέση και βγάζουμε με προσοχή το κουκούτσι.
- Με κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους με προσοχή να μη σκιστεί η φλούδα.
- Φροντίζουμε να αφήσουμε λίγη σάρκα επάνω στη φλούδα.
- Ζυγίζουμε τη σάρκα στα γραμμάρια που απαιτεί η συνταγή.
- Αραδιάζουμε τα άδεια φρούτα σε πιατέλα και τα βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν καλά.
- Πολτοποιούμε τη σάρκα των φρούτων στο μπλέντερ.
- Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό.
- Μόλις πάρουν βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ανακατεύουμε σε μπολ με κουτάλι τα πολτοποιημένα φρούτα, το κρύο πλέον σιρόπι και το χυμό λεμονιού.
- Τα βάζουμε στην παγωτομηχανή να χτυπηθούν και να παγώσουν.
- Αλλιώς στην κατάψυξη και μόλις αρχίσουν να παγώνουν τα χτυπάμε με μίξερ ν’ αφρατέψουν κάθε 30΄.
- Γεμίζουμε τα παγωμένα (καπάκια) φρούτα με το σορμπέ και παγώνουμε ξανά.
- Σερβίρουμε τα φρούτα γεμιστά με σορμπέ πάνω σε τριμμένο πάγο.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Αν μπορούσαμε να βάλουμε ταμπέλα ιδανικών καλοκαιρινών γλυκισμάτων , το συγκεκριμένο σορμπέ σίγουρα θα ήταν ένα από αυτά. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός γλυκού, θρεπτικού με 0% λιπαρά δεν είναι πολύ συχνός. Τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, μας δίνουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, μιας βιταμίνης που παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παράλληλα ως συστατικό του κολλαγόνου φαίνεται να συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος. Προσθέστε την παρουσία των καροτενοειδών (κυρίως β-καροτίνης στην οποία οφείλεται το ιδιαίτερο χρώμα τους) καθώς και καλίου και φυτικών ινών και εύκολα συμπεραίνεται η μοναδική θρεπτική αξία του συγκεκριμένου γλυκίσματος.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.