Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε ώριμα και γερά σύκα. Τα πλένουμε καλά και τα πιέζουμε ελαφρά, ώστε να σκάσουν.
- Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου πάνω σε μια λαμαρίνα, αραδιάζουμε επάνω τα σύκα και τα καλύπτουμε με τουλπάνι ή τούλι. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά για περίπου δύο εβδομάδες, ανάλογα με την ένταση του ήλιου.
- Τα γυρίζουμε κάθε δύο μέρες, ώστε να στεγνώσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, τα ανοίγουμε στη μέση, χωρίς να τα χωρίσουμε τελείως.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με κουτάλι το σουσάμι, την κανέλα και τα καρύδια (προαιρετικά).
- Κυλάμε μέσα το σύκο και μετά το κολλάμε πάνω σε ένα άλλο ανοιγμένο σύκο.
- Αφού τα γεμίσουμε και τα κλείσουμε ανά δύο σύκα σε ένα, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για περίπου 20΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μοσχομυρίσει το σπίτι.
- Αφού τα αφήσουμε πάνω στη σχάρα να κρυώσουν τελείως, τα αραδιάζουμε σειρά σειρά σε γυάλινο σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
- Ανά στρώση βάζουμε ανάμεσα και ένα δαφνόφυλλο (αυτό τα συντηρεί).
- Διατηρούνται για πολλούς μήνες κλεισμένα αεροστεγώς.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
Συνταγές με σύκα
Tips
- Για τη συνταγή, απαιτείται χρόνος αναμονής 15 ημέρες