Παστελαριά

Στην Πάρο, ο Σεπτέμβρης μυρίζει παστελαριά. Όλα τα σπίτια στεγνώνουν και ψήνουν σαμωτά σύκα γεμιστά — ίσως το πιο αγνό και υγιεινό σνακ που υπάρχει.

Εύκολη
0:35

40 τεμάχια

15 λεπτά

20 λεπτά

παστελαρια

Υλικά

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Διαλέγουμε ώριμα και γερά σύκα. Τα πλένουμε καλά και τα πιέζουμε ελαφρά, ώστε να σκάσουν.
  2. Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου πάνω σε μια λαμαρίνα, αραδιάζουμε επάνω τα σύκα και τα καλύπτουμε με τουλπάνι ή τούλι. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά για περίπου δύο εβδομάδες, ανάλογα με την ένταση του ήλιου.
  3. Τα γυρίζουμε κάθε δύο μέρες, ώστε να στεγνώσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, τα ανοίγουμε στη μέση, χωρίς να τα χωρίσουμε τελείως.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με κουτάλι το σουσάμι, την κανέλα και τα καρύδια (προαιρετικά).
  5. Κυλάμε μέσα το σύκο και μετά το κολλάμε πάνω σε ένα άλλο ανοιγμένο σύκο.
  6. Αφού τα γεμίσουμε και τα κλείσουμε ανά δύο σύκα σε ένα, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για περίπου 20΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μοσχομυρίσει το σπίτι.
  7. Αφού τα αφήσουμε πάνω στη σχάρα να κρυώσουν τελείως, τα αραδιάζουμε σειρά σειρά σε γυάλινο σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
  8. Ανά στρώση βάζουμε ανάμεσα και ένα δαφνόφυλλο (αυτό τα συντηρεί).
  9. Διατηρούνται για πολλούς μήνες κλεισμένα αεροστεγώς.
  10. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

    Συνταγές με σύκα

Tips

  • Για τη συνταγή, απαιτείται χρόνος αναμονής 15 ημέρες
Απόρρητο