Ένα από τα πιο νόστιμα, εύκολα, νηστίσιμα και αγαπημένα φαγητά της ελληνική κουζίνας. Το γρήγορο, νόστιμο φαγητό της Ελληνίδας μάνας! Φανταστική...

Ένα από τα πιο νόστιμα, εύκολα, νηστίσιμα και αγαπημένα φαγητά της ελληνική κουζίνας. Το γρήγορο, νόστιμο φαγητό της Ελληνίδας μάνας! Φανταστική συνταγή!

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 1 kg πατάτες μέτριες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 3 - 4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Αυτή η εύκολη ελληνική κλασική συνταγή για πεντανόστιμες πατάτες γιαχνί με πελτέ ή αλλιώς πατάτες μπλουμ από την Αργυρώ, γίνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά. Ιδανική για νηστεία ή για γρήγορο εύκολο καθημερινό μαγείρεμα στην κατσαρόλα, καλοκαιρινό και όχι μόνο. Σε πολλούς θυμίζει τις πατάτες γιαχνί της γιαγιάς που έτρωγαν μικροί.

    Πατάτες γιαχνί

    Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες.

    Τις κόβουμε στα τέσσερα.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.

    Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν μέσα στην κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με κουτάλι στη βάση της κατσαρόλας.

    Αφήνουμε να ψηθεί ο πελτές για 1 λεπτό και να βγάλει τα αρώματα του.

    Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό, ρίχνουμε τη δάφνη το μπαχάρι και αφήνουμε να πάρουν βράση.

    Σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες, για περίπου 25 λεπτά. Προσοχή όμως να μη λιώσουν.

    πατάτεσ γιαχνί - πατάτεσ γιαχνί τησ γιαγιάσ - γιαχνί - πατάτεσ γιαχνί μοναστηριακέσ - πατάτεσ μπλουμ - γιαχνί πατάτεσ - πατάτεσ γιαχνί αργυρώ - φαγητό - φαγητά - συνταγή - συνταγές

    Τα μυστικά

    Μη βάζετε ποτέ καυτό νερό στην αρχή του μαγειρέματος, γιατί οι πατάτες θα σκάσουν και θα διαλυθούν στη διάρκεια του βρασμού. Αντίθετα αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό κατά την διάρκεια βρασμού τότε πρέπει να είναι ζεστό για να μην κοπεί ο βρασμός τους.

    Οι πατάτες γιαχνί συνεχίζουν και ψήνονται για τα επόμενα 5 λεπτά που θα κατεβάσετε την κατσαρόλα από την εστία. Για αυτό τον λόγο όταν τις αποσύρετε από από την εστία πρέπει να έχουν και λίγο ζουμάκι αλλιώς αν έχουν ελάχιστη σάλτσα θα τη ρουφήξουν τα επόμενα 5 λεπτά και θα στεγνώσουν τελείως.

    Οι πατάτες μπλουμ θέλουν στην αρχή δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.

    Μετά, χαμηλώστε σε μέτρια φωτιά ώστε να μη χτυπιούνται στην κατσαρόλα με τον βρασμό και λιώσουν.

    Τρώγονται πάντα ζεστές και είναι πεντανόστιμες με τυρί φέτα σε περίοδο που δεν νηστεύετε.

    Αν θέλετε να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος, μπορείτε να φτιάξετε πατάτες γιαχνί στη χύτρα για να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος στο μισό.

    μοσχάρι με μελιτζάνες
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται