Πατσαβουρόπιτα γλυκιά
Πατσαβουρόπιτα γλυκιά, που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε!
Αυτή η γλυκιά πατσαβουρόπιτα είναι φανταστική! Η πορτοκαλόπιτα σαν πατσαβουρόπιτα με ζαχαρούχο είναι ένα απίστευτο γλυκό που πρέπει να φτιάξετε. Ξεκινάμε τη συνταγή συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
- Θα ψήσουμε την πατσαβουρόπιτα γλυκιά στους 200ºC στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος, με διαστάσεις 32×22 εκατοστά ή ένα στρογγυλό ταψί βαθύ, με διάμετρο 28 με 30 εκ.
- Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Για την πορτοκαλόπιτα πατσαβουρόπιτα ανοίγουμε το φύλλο στον πάγκο εργασίας.
- Κρατάμε 2 φύλλα στην άκρη.
- Τα ψιλοκόβουμε με μαχαίρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν ελαφρά, αραδιάζοντάς τα επάνω στον πάγκο για λίγα λεπτά.
- Στρώνουμε 1 φύλλο στη βάση του ταψιού.
- Τσαλακώνουμε απαλά ένα ένα φύλλο, φτιάχνοντας μία νοητή αφράτη μπάλα χωρίς να πατάμε και να κολλάνε μεταξύ τους τα φύλλα.
- Τοποθετούμε τις μπάλες από το φύλλο κοντά κοντά στο ταψί.
- Περιχύνουμε τα φύλλα στο ταψί με τα 3/4 από το λιωμένο βούτυρο.
- Βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα το ταψί με τα φύλλα και ψήνουμε για περίπου 10 με 12 λεπτά να πάρουν ελαφρύ χρυσό χρώμα.
Για την κρέμα
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το ξύσμα, το αλεσμένο πορτοκάλι, το αλάτι.
- Τα χτυπάμε με σύρμα για να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, το ζαχαρούχο γάλα και τα ανακατεύουμε με το σύρμα ή μίξερ χειρός για να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε λίγα λίγα τα ψιλοκομμένα στεγνά φύλλα και τα βυθίζουμε με μία κουτάλα να βραχούν καλά μέσα στην υγρή κρέμα.
- Περιχύνουμε σιγά σιγά τα ψημένα φύλλα στο ταψί με την κρέμα της.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο που έχουμε κρατήσει από την αρχή στην άκρη.
- Την ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Θα φουσκώσει, θα ροδίσει και θα κάνει σώμα, δηλαδή θα σταθεροποιηθεί η κρέμα.
- Μόλις βγάλουμε από το φούρνο την γλυκιά πατσαβουρόπιτα την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
- Η κρέμα θα τρέμει όσο είναι ζεστή και όσο θα κρυώνει θα σταθεροποιείται.
- Τη κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
- Στην πορτοκαλόπιτα πατσαβουρόπιτα και με μαρμελάδα πορτοκάλι μπορείτε να αντικαταστήσετε το εβαπορέ γάλα με 400 γρ. γιαούρτι.