Πατσαβουρόπιτα γλυκιά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Θα ψήσουμε την πατσαβουρόπιτα γλυκιά στους 200ºC στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος, με διαστάσεις 32×22 εκατοστά ή ένα στρογγυλό ταψί βαθύ, με διάμετρο 28 με 30 εκ.
Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Για την πορτοκαλόπιτα πατσαβουρόπιτα ανοίγουμε το φύλλο στον πάγκο εργασίας.
Κρατάμε 2 φύλλα στην άκρη.
Τα ψιλοκόβουμε με μαχαίρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν ελαφρά, αραδιάζοντάς τα επάνω στον πάγκο για λίγα λεπτά.
Στρώνουμε 1 φύλλο στη βάση του ταψιού.
Τσαλακώνουμε απαλά ένα ένα φύλλο, φτιάχνοντας μία νοητή αφράτη μπάλα χωρίς να πατάμε και να κολλάνε μεταξύ τους τα φύλλα.
Τοποθετούμε τις μπάλες από το φύλλο κοντά κοντά στο ταψί.
Περιχύνουμε τα φύλλα στο ταψί με τα 3/4 από το λιωμένο βούτυρο.
Βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα το ταψί με τα φύλλα και ψήνουμε για περίπου 10 με 12 λεπτά να πάρουν ελαφρύ χρυσό χρώμα.
Για την κρέμα
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το ξύσμα, το αλεσμένο πορτοκάλι, το αλάτι.
Τα χτυπάμε με σύρμα για να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, το ζαχαρούχο γάλα και τα ανακατεύουμε με το σύρμα ή μίξερ χειρός για να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε λίγα λίγα τα ψιλοκομμένα στεγνά φύλλα και τα βυθίζουμε με μία κουτάλα να βραχούν καλά μέσα στην υγρή κρέμα.
Περιχύνουμε σιγά σιγά τα ψημένα φύλλα στο ταψί με την κρέμα της.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο που έχουμε κρατήσει από την αρχή στην άκρη.
Την ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Θα φουσκώσει, θα ροδίσει και θα κάνει σώμα, δηλαδή θα σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο την γλυκιά πατσαβουρόπιτα την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Η κρέμα θα τρέμει όσο είναι ζεστή και όσο θα κρυώνει θα σταθεροποιείται.
Τη κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Στην πατσαβουρόπιτα μπορείτε να αντικαταστήσετε το εβαπορέ γάλα με 400 γρ. γιαούρτι.