Εκτέλεση
Για τις πένες με σάλτσα λαχανικών μπορούμε να σωτάρουμε τα λαχανικά σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Εκτός από τα λαχανικά που σας γράφω στην συνταγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαχανικά της αρεσκείας σας, όπως πιπεριά, μπρόκολο, μανιτάρια.
Αραδιάζουμε τις κομμένες μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λαμαρίνα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C για 10΄- 15΄, να μαραθούν.
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο και το αφήνουμε για 2΄-3΄, να αρωματίσει το λάδι.
Στη συνέχεια το αφαιρούμε.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την τριμμένη ντομάτα. Βράζουμε τη σάλτσα ντομάτας σε δυνατή φωτιά για 6΄-7΄.
Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 8΄- 10΄ τη σάλτσα, να ενωθούν οι γεύσεις. Προς το τέλος του βρασμού, πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά.
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και όπως στάζουν τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 1΄ να πάρουν μία βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το μισό νηστίσιμο τυρί.
Σερβίρουμε αμέσως τις πένες σε βαθιά πιάτα και προσθέτουμε σε κάθε μερίδα από λίγο τυρί.
Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό και δυόσμο.