Meat Loaf του ονείρου! Πεντανόστιμο ρολό κιμά με πλούσια σάλτσα. Εύκολη συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι και για όλη την οικογένεια

Meat Loaf του ονείρου! Πεντανόστιμο ρολό κιμά με πλούσια σάλτσα. Εύκολη συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι και για όλη την οικογένεια

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
160

Για το ρολό κιμά

  • 2 kg ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά
  • 3 κρεμμύδια (τριμμένα)
  • 3 σκελ. σκόρδο (πολτοποιημένο)
  • 1 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές (τριμμένες)
  • 200 γρ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα
  • 1½ φλ. φρυγανιά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι σκόνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για τη σάλτσα

  • 2 lt ζωμό κρέατος (σπιτικός ή εμπορίου)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Για το δέσιμο της σάλτσας
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι επιπλέον για το δέσιμο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 450 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 20% Υδατ/κες
  • 40% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το ρολό κιμά με σάλτσα

Πρώτα τοποθετούμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά.

Τα ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα για το ρολό κιμά με πλούσια σάλτσα.

Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, να ενωθούν οι γεύσεις.

Πλάθουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ρολό κιμά και το τοποθετούμε σε μακρόστενο ταψί βαθύ.

Αν θέλουμε κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί.

Σε μια κατσαρόλα ή μπολ ανακατεύουμε το ζωμό κρέατος, τον πελτέ και το ελαιόλαδο.

Περιχύνουμε το ρολό.

Ψήνουμε στους 180°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Αν αρχίσει να αρπάζει γρήγορα το ρολό από πάνω, το καλύπτουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.

Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 3 με 4 λεπτά, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα.

Λίγη-λίγη προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει.

Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλατοπίπερο.

Κόβουμε το αμερικάνικο meatloaf σε χοντρές φέτες σε πιατέλα.

Αραδιάζουμε δίπλα τις πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα.

Οδηγός Μαγειρικής

Συμβουλή του Ειδικού

Ιδανικό γεύμα για να μαζέψει όλη την οικογένεια. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρος και η δυσεύρετη Β12 στα πολύ θετικά διατροφικά σημεία της συνταγής.  Βιταμίνες C, E, κι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες από τις ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο και τα άλλα μπαχαρικά και βότανα της συνταγής. Συνδυάστε το με λίγες πατάτες φούρνου ή λίγο αναποφλοίωτο ρύζι κι έχετε ένα απόλυτα ισορροπημένο γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται