Για το ρολό κιμά με σάλτσα
Πρώτα τοποθετούμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά.
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα για το ρολό κιμά με πλούσια σάλτσα.
Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, να ενωθούν οι γεύσεις.
Πλάθουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ρολό κιμά και το τοποθετούμε σε μακρόστενο ταψί βαθύ.
Αν θέλουμε κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί.
Σε μια κατσαρόλα ή μπολ ανακατεύουμε το ζωμό κρέατος, τον πελτέ και το ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε το ρολό.
Ψήνουμε στους 180°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Αν αρχίσει να αρπάζει γρήγορα το ρολό από πάνω, το καλύπτουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 3 με 4 λεπτά, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα.
Λίγη-λίγη προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει.
Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλατοπίπερο.
Κόβουμε το αμερικάνικο meatloaf σε χοντρές φέτες σε πιατέλα.
Αραδιάζουμε δίπλα τις πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα.