Για τη σάλτσα ντομάτας
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σέλερι.
Τα αφήνουμε να μαραθούν για 2 με 3 λεπτά ανακατεύοντάς τα.
Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη.
Τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά να πυκνώσει.
Την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ και την ξαναβράζουμε 5 λεπτά ακόμη να δέσει.
Τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό κι ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Για το πιλάφι
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το πιλάφι.
Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε λεπτό σουρωτήρι μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο και όχι άσπρο από το άμυλο.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το βούτυρο να πάρουν βράση.
Προσθέτουμε το ρύζι, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά έως ότου στην επιφάνεια του ρυζιού εμφανιστούν τρυπούλες.
Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 5 λεπτά.
Το βάζουμε σε φόρμα, το αναποδογυρίζουμε και το περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.