• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
331
  • Για τη ζύμη
  • 2 φλ. αλεύρι χωριάτικο
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 ½ φλ. νερό (περίπου)
  • Για τη γέμιση
  • 500 γραμ. σπανάκι 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 250 γραμ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. τραχανάς (ή σιμιγδάλι)
  • λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προετοιμασία

    Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα σπανάκι.

    Το αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5΄- 10΄ να ιδρώσουν.

    Το στύβουμε καλά και το βάζουμε σε μπολ.

    Γέμιση

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

    Ζύμη

    Σε μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το σιμιγδάλι, το γιαούρτι, το λάδι, αλάτι και 2 φλιτζάνι νερό, να γίνει πηχτός χυλός.

    Στο ταψί

    Σε λαδωμένο μεγάλο ρηχό ταψί στρώνουμε με το κουτάλι τα 2/3 της ζύμης.

    Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και απαλά την πατάμε με τα δάχτυλα.

    Στη ζύμη που έχει απομείνει ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε να αραιώσει.

    Περιχύνουμε την πίτα.

    Ψήσιμο – Χρόνος

    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200ºC για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

    Είναι πολύ βασικό  να είναι πολύ λεπτή σε πάχος για να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανη.

    Μυστικά

    Γίνεται όλο τον χρόνο με σπανάκι, χόρτα και μυρωδικά, με κολοκύθι ή γλυκιά κολοκύθα. Απαραίτητη η καλή φέτα που απογειώνει αυτή την πίτα.

    Χρησιμοποιούμε ρηχό μεγάλο ταψί για πίτα Νο 40 ή 42. Όλη η πίτα σε πάχος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2 εκατοστά. Θέλουμε δηλαδή όσο μεγαλύτερη επιφάνεια γίνεται, για να απλώσουν καλά τα υλικά.

    Στεγνώνουμε πολύ καλά τη γέμιση  για να γίνει τραγανή.

    Η ζύμη της πρέπει να είναι ένας χυλός, ειδικά η τελευταία του στρώση.

    Θέλουν πολύ καλό ψήσιμο σε σταθερά μέτριο φούρνο. Για να προλάβει να στεγνώσει καλά  και να μετατραπεί σε ένα φανταστικό αυτοσχέδιο τραγανό και ρόδινο φύλλο.

    Βάλτε λίγο βούτυρο σε κομματάκια στην επιφάνεια της  καθώς και λίγα τρίμματα φέτας.

    Ποτέ μην την κόψετε αμέσως μόλις την βγάλετε από τον φούρνο. Αφήστε την να σταθεί για 15′. Να πιει όλα τα υγρά του ψησίματος και να στεγνώσει σωστά. Μόνο έτσι θα παραμείνει τραγανή και με υπέροχη κρούστα.

    Δείτε επίσης την εξίσου εύκολη και νόστιμη συνταγή για μπατζίνα με τυρί.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται