• προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
40

Για το μπουρέκι με κολοκύθα και μήλο

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1 kg γλυκιά κολοκύθα τριμμένη
  • 2 μήλα Ζαγοράς τριμμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. ξανθές σταφίδες
  • 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα
  • 1/2 κ.γ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • Λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Λιώνουμε πρώτα σε βαθύ τηγάνι 2 κ.σ. βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε την κολοκύθα, τα καρότα και το μήλο να μαραθούν και να πίνουν τα υγρά τους.

    Δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να στεγνώσει το μείγμα και σβήνουμε με το κονιάκ.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.

    Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

    Ανοίγουμε το φύλλο.

    Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 ή 32 εκ. ή πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος.

    Στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη (την υπόλοιπη) και κανέλα.

    Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε στα φύλλα.

    Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.

    Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας και πασπαλίζοντας κανελοζάχαρη.

    Τα φύλλα που περισσεύουν τα γυρίζουμε προς τα κάτω, όπως στο γαλακτομπούρεκο, ή τα κόβουμε.

    Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με βούτυρο.

    Αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, ώστε να παγώσει το βούτυρο και να μην διαλύεται η επιφάνεια, όταν χαράζουμε σε κομμάτια.

    Χαράζουμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στην μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

    Μόλις κρυώσει, πασπαλίζουμε άχνη και κανέλα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται