Εκτέλεση
Φτιάχνουμε την αφράτη ζύμη για πίτσα
Αυτή η συνταγή για αφράτη ζύμη πίτσας μας δίνει δυο πίτσες, για ταψί 26 εκατοστών.
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Βάζουμε το γάντζο για το ζύμωμα. Προσθέτουμε το νερό, ζυμώνουμε και τέλος ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη, περιπου για 1-2 λεπτά.
Αυξάνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική.
Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο μέσα σε ένα μπολ και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του. Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη της πίτσας με τα χέρια επάνω στον πάγκο εργασίας, μαζεύουμε όλες τις ενώσεις από κάτω και τοποθετούμε την μπάλα ζύμης μέσα στο λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας.
Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1 ώρα και 15 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου.
Αφού διπλασιαστεί η ζύμη τη βγάζουμε στην επιφάνεια εργασίας. Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, περίπου 35 επί 45 εκατοστά.
Απλώνουμε με το χέρι ή με μαλακή σπάτουλα το μαλακό βούτυρο (όχι λιωμένο) σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, αφήνοντας 1 -1/2 εκατοστά κενό περιμετρικά του φύλλου.
Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό σφιχτό. Η ένωση πάντα προς τα κάτω στον πάγκο. Κόβουμε το ρολό στη μέση και κάθε κομμάτι το διπλώνουμε σαν φάκελο, με 3 βόλτες. Μαζεύουμε τις ενώσεις απο κάτω και ξαναβάζουμε τη ζύμη (και τα δυο κομμάτια) στο λαδωμένο μπολ. Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Ταυτόχρονα, φουσκώνει και παγώνουν οι στρώσεις ζύμης για πιο μπισκοτένιο αποτέλεσμα.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι 26 εκατοστών.
Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε μεγάλη διάμετρο, ώστε να καλύψει τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού. Μην αλευρώνετε καθόλου. Είναι περιττό και θα χαλάσει τη μπισκοτενια υφή της ζύμης.
Αν είναι πολύ κρύα η ζύμη αφήστε την λίγο να ξεκουραστεί και να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Απλώνουμε στη βάση κομμάτια φέτες μοτσαρέλα, το λουκάνικο κι ό,τι άλλο υλικό θέλουμε, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα και επαναλαμβάνουμε με τα τυριά και και το λουκάνικο. Έπειτα καλύπτουμε την επιφάνεια με παχιά σάλτσα ντομάτας . Τέλος, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην πιο δυνατή θερμοκρασία, 220-250 βαθμούς C.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η αφράτη ζύμη της πίτσας.
Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε πάνω σε δίσκο. Κόβουμε την πίτσα με προσοχή, γιατί η καρδιά της πίτσας θα τρέχει λιωμένα τυριά και σάλτσα.
Για τη σάλτσα
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σπασμένο η ψιλοκομμένο, και τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τα βότανα, και το αλατοπίπερο και φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα με καπάκι, για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πυκνώσει πολύ. Στο τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό και τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.
Για τα λουκάνικα
Ψιλοκόβουμε τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε σε στεγνό τηγάνι για λίγα λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γεμίσουμε την πίτσα.
Διαβάστε οπωσδήποτε όλα τα μυστικά μου για τέλεια σπιτική πίτσα, αλλά και προψημένη πίτσα, που μπορείτε να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.
Εδώ θα βρείτε περισσότερες συνταγές για υπέροχες πίτσες που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!