Εκτέλεση
Για τον πουρέ μελιτζάνας, πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 250°C για 25΄- 30΄ μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα τους. Αφού κρυώσουν λίγο χαράζουμε και αφαιρούμε με κουτάλι τη σάρκα τους σε μπολ. Τις λιώνουμε με πιρούνι ή στο μίξερ.
Καρφώνουμε το γαρίφαλο στο κρεμμύδι και το βάζουμε μαζί με το γάλα να ζεσταθεί.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε το αλεύρι να ψηθεί ανακατεύοντας με σύρμα για 3΄-4΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο προσθέτουμε το γάλα, αφού πετάξουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα. Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε τις καθαρισμένες και λιωμένες μελιτζάνες στην κρέμα ανακατεύοντας.