Στην Πόλη το ονόμασαν χουνκιάρ μπεγιεντί, δηλαδή «το προτιμώμενο του παλατιού». Μην αναρωτιέστε γιατί, δοκιμάστε το!

Στην Πόλη το ονόμασαν χουνκιάρ μπεγιεντί, δηλαδή «το προτιμώμενο του παλατιού». Μην αναρωτιέστε γιατί, δοκιμάστε το!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το μοσχάρι γιαχνί

  • 1 kg μοσχάρι (νουά κιλότο ελιά) κομμένο σε μερίδες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελ. ολόκληρη σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 συσκ. (400 γραμμ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2-3 κλων. μαϊντανός
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 5-6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες ψημένες
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/2 μικρό κρεμμύδι
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 πρέζα/ες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Είναι προτιμότερο να μαγειρεύουμε με λίγα υγρά, γιατί έτσι συμπυκνώνονται οι γεύσεις κι έχουμε πιο νόστιμο φαγητό.

    Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει καλά η σάλτσα.

    Για το μοσχάρι γιαχνί

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές για 4΄-5΄.

    Προσθέτουμε το σκόρδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε ώσπου να γίνει διάφανο.

    Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και με κουτάλα τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.

    Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα κλωνάρια μαϊντανό, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια.

    Τέλος πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ελάχιστο νερό.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Είναι προτιμότερο να μαγειρεύουμε με λίγα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αργότερα, γιατί έτσι συμπυκνώνονται οι γεύσεις κι έχουμε πιο νόστιμο φαγητό.

    Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει καλά η σάλτσα, περίπου 1 ώρα και 30΄.

    Για τον πουρέ μελιτζάνας

    Καρφώνουμε το γαρίφαλο στο κρεμμύδι και το βάζουμε μαζί με το γάλα να ζεσταθεί.

    Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε το αλεύρι να ψηθεί ανακατεύοντας με σύρμα για 3΄-4΄.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο προσθέτουμε το γάλα, αφού πετάξουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα.

    Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

    Αλατίζουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο.

    Στο μεταξύ έχουμε ξεφλουδίσει τις ψημένες μελιτζάνες και τις έχουμε πολτοποιήσει στο μίξερ.

    Τις προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας.

    Σερβίρουμε σε πιάτα ρηχά τον πουρέ μελιτζάνας και από πάνω βάζουμε το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

    χουνκιάρ μπεγιεντί
    Διαφήμιση

    Εσένα ποιος είναι ο αγαπημένος σου πουρές;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται