Πουτίγκα σοκολάτας με σιρόπι
Για την πουτίγκα σοκολάτας,
προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 180-190°C. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
- Αν έχουμε μεγάλο και βαθύ σκεύος για σουφλέ το βουτυρώνουμε καλά, αλλιώς χρησιμοποιούμε πυρίμαχα βαθύ ταψί 2 λίτρων καλά βουτυρωμένο.
- Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και κακάο σε μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά: γάλα, αβγά, βανίλια, λιωμένο βούτυρο, λικέρ και τον καφέ σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν. Το μείγμα θα πρέπει να είναι λείο και σκούρο, πλήρως ομογενοποιημένο.
- Αδειάζουμε το μείγμα πουτίγκας στο βουτυρωμένο σκεύος.
- Βάζουμε σε μπολ τη μαύρη ζάχαρη και το κακάο και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Τα πασπαλίζουμε στην επιφάνεια της πουτίγκας.
- Τέλος, περιχύνουμε σιγά σιγά με το βραστό νερό. Ψήνουμε για περίπου 35-40′. Σερβίρουμε την πουτίγκα σοκολάτας ζέστη και σχεδόν υγρή τριγύρω (δεν κόβεται με κουτάλι).
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή κρεμα ανγκλέζ.
- Προσοχή, αν χρησιμοποιήσουμε βαθύ σκεύος και η πουτίγκα πάρει ύψος, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο.
- Σε γενικές γραμμές είναι έτοιμη όταν φουσκώσει στη μέση η πουτίγκα και το σιρόπι έχει πυκνώνει σε χοντρές φουσκάλες.
Για την κρέμα ανγκλέζ
- Κόβουμε τη βανίλια σε μικρά κομματάκια.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση.
- Τα ανακατεύουμε με σύρμα.
- Ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πυκνώσει η κρέμα.
- Είναι έτοιμη, όταν αφήνει παχύ στρώμα κρέμας στην πίσω πλευρά του κουταλιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Αν θέλετε πιο σοκολατένια και γυαλιστερή επιφάνεια βάλτε σε μικρή κατσαρόλα 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο, 2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη, 2 γεμάτες κουταλιές κακάο και λίγα κομμάτια σοκολάτας.
- Προσθέτετε 1 φλ. νερό και τα βράζετε σε σιρόπι.
- Περιχύνετε την πουτίγκα όταν τη σερβίρετε.