• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
12
  • 200 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 φακελάκι Μπέικιν Πάουντερ
  • 6 κ.σ. κακάο
  • 120 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 200 γραμ. γάλα
  • 3 αβγά
  • 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 50 γραμ. λικέρ σοκολάτα ή λικέρ κρέμα
  • 50 γραμ. δυνατό εσπρέσο ρόφημα
  • Για το σιρόπι σοκολάτας
  • 5 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 500 γραμ. βραστό νερό
  • Για την κρέμα ανγκλέζ για το σερβίρισμα
  • 125 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 70 γραμ. γάλα
  • 30 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 μπαστουνάκια βανίλιας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Πουτίγκα σοκολάτας με σιρόπι

    Για την πουτίγκα σοκολάτας,

    προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 180-190°C. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

    • Αν έχουμε μεγάλο και βαθύ σκεύος για σουφλέ το βουτυρώνουμε καλά, αλλιώς χρησιμοποιούμε πυρίμαχα βαθύ ταψί 2 λίτρων καλά βουτυρωμένο.
    • Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και κακάο σε μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
    • Ανακατεύουμε με κουτάλι.
    • Σε άλλο μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά: γάλα, αβγά, βανίλια, λιωμένο βούτυρο, λικέρ και τον καφέ σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά.
    • Ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν. Το μείγμα θα πρέπει να είναι λείο και σκούρο, πλήρως ομογενοποιημένο.
    • Αδειάζουμε το μείγμα πουτίγκας στο βουτυρωμένο σκεύος.
    •  Βάζουμε σε μπολ τη μαύρη ζάχαρη και το κακάο και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
    • Τα πασπαλίζουμε στην επιφάνεια της πουτίγκας.
    • Τέλος, περιχύνουμε σιγά σιγά με το βραστό νερό. Ψήνουμε για περίπου 35-40′. Σερβίρουμε την πουτίγκα σοκολάτας ζέστη και σχεδόν υγρή τριγύρω (δεν κόβεται με κουτάλι).

    Για το σερβίρισμα

    • Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή κρεμα ανγκλέζ.
    • Προσοχή, αν χρησιμοποιήσουμε βαθύ σκεύος και η πουτίγκα πάρει ύψος, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο.
    • Σε γενικές γραμμές είναι έτοιμη όταν φουσκώσει στη μέση η πουτίγκα και το σιρόπι έχει πυκνώνει σε χοντρές φουσκάλες.

    Για την κρέμα ανγκλέζ

    • Κόβουμε τη βανίλια σε μικρά κομματάκια.
    • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση.
    • Τα ανακατεύουμε με σύρμα.
    • Ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πυκνώσει η κρέμα.
    • Είναι έτοιμη, όταν αφήνει παχύ στρώμα κρέμας στην πίσω πλευρά του κουταλιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
    • Αν θέλετε πιο σοκολατένια και γυαλιστερή επιφάνεια βάλτε σε μικρή κατσαρόλα 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο, 2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη, 2 γεμάτες κουταλιές κακάο και λίγα κομμάτια σοκολάτας.
    • Προσθέτετε 1 φλ. νερό και τα βράζετε σε σιρόπι.
    • Περιχύνετε την πουτίγκα όταν τη σερβίρετε.

    Αν σας άρεσε η πουτίγκα σοκολάτας με σιρόπι, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται