Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα – για τη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το λευκό μέρος, αλλά κρατάμε το υπόλοιπο για σούπα ή ζωμό σε άλλη παρασκευή.
- Τα βράζουμε ολόκληρα σε αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε κατευθείαν σε μια λεκάνη με κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός. Στη συνέχεια, τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα: Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και αλάτι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
- Όταν διαλυθεί πλήρως το κορν φλάουρ, μεταφέρουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά, ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε το μείγμα να βράσει και να πήξει ελαφρά.
- Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε την κρέμα από την εστία και ενσωματώνουμε τη μισή γραβιέρα ανακατεύοντας να λιώσει.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος (και τα πλαϊνά τοιχώματα) μεγέθους ίσα που να χωράει τα πράσα.
- Απλώνουμε στη βάση του 2-3 κ.σ. κρέμα γραβιέρας και πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και το τριμμένο καρότο.
- Τυλίγουμε ένα μαλακό πράσο με μία φέτα ζαμπόν και το ακουμπάμε στο ταψί.
- Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πράσα με ζαμπόν, τα οποία αραδιάζουμε στη σειρά και κολλητά το ένα με το άλλο.
- Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα γραβιέρας και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Τα πράσα σιγοψήνονται έτσι μέσα στην κρέμα γραβιέρας και γκρατινάρονται, παίρνοντας ένα ωραίο, ελαφρά ρόδινο χρώμα.
- Τα σερβίρουμε ζεστά συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα και τραγανό ψωμί.
Tips
- Διαλέγουμε τρυφερά πράσα, όχι πολύ μεγάλα. Τα βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Μεγάλα και μεστά πράσα δεν ενδείκνυνται για αυτή τη συνταγή.









