Πράσα ογκρατέν

Πράσα στο φούρνο τυλιγμένα με ζαμπόν, ψημένα σε πλούσια κρέμα γραβιέρας. Εύκολη και απολαυστική συνταγή για πράσα ογκρατέν που ταιριάζει σε όλα τα τραπέζια σας.

Εύκολη
0:45

8

15 λεπτά

30 λεπτά

πρασα ογκρατεν - πράσα στο φούρνο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Ταψί

Ταψί

Φούρνος

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα – για τη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το λευκό μέρος, αλλά κρατάμε το υπόλοιπο για σούπα ή ζωμό σε άλλη παρασκευή.
  2. Τα βράζουμε ολόκληρα σε αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε κατευθείαν σε μια λεκάνη με κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός. Στη συνέχεια, τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
  3. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα: Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και αλάτι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
  4. Όταν διαλυθεί πλήρως το κορν φλάουρ, μεταφέρουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά, ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε το μείγμα να βράσει και να πήξει ελαφρά.
  5. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε την κρέμα από την εστία και ενσωματώνουμε τη μισή γραβιέρα ανακατεύοντας να λιώσει.
  6. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος (και τα πλαϊνά τοιχώματα) μεγέθους ίσα που να χωράει τα πράσα.
  7. Απλώνουμε στη βάση του 2-3 κ.σ. κρέμα γραβιέρας και πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και το τριμμένο καρότο.
  8. Τυλίγουμε ένα μαλακό πράσο με μία φέτα ζαμπόν και το ακουμπάμε στο ταψί.
  9. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πράσα με ζαμπόν, τα οποία αραδιάζουμε στη σειρά και κολλητά το ένα με το άλλο.
  10. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα γραβιέρας και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
  11. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Τα πράσα σιγοψήνονται έτσι μέσα στην κρέμα γραβιέρας και γκρατινάρονται, παίρνοντας ένα ωραίο, ελαφρά ρόδινο χρώμα.
  12. Τα σερβίρουμε ζεστά συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα και τραγανό ψωμί.

Tips

  • Διαλέγουμε τρυφερά πράσα, όχι πολύ μεγάλα. Τα βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Μεγάλα και μεστά πράσα δεν ενδείκνυνται για αυτή τη συνταγή.
Απόρρητο