Μια γρήγορη συνταγή σουφλέ, με πολύ νοστιμιά, ιδανική για καλέσματα. Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη φανταστική συνταγή και θα...

Μια γρήγορη συνταγή σουφλέ, με πολύ νοστιμιά, ιδανική για καλέσματα. Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη φανταστική συνταγή και θα ξετρελαθείτε!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα πράσα ογκρατέν στο φούρνο

  • 8 πράσα (το λευκό μέρος μόνο)
  • 8 μεγάλες φέτες ζαμπόν
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε φέτες)
  • 2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • Για την κρέμα
  • 2 φλ. γάλα
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • 150 γρ. πικάντικη γραβιέρα (τριμμένη)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα πράσα

    Καθαρίζουμε πρώτα τα πράσα με ένα μαχαίρι.

    Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το άσπρο μέρος για τα πράσα ογκρατέν.

    Το υπόλοιπο το κρατάμε για σούπα και ζωμό σε άλλη παρασκευή.

    Βράζουμε ολόκληρα τα πράσα για 5 με 6 λεπτά σε αλατισμένο νερό.

    Τα στραγγίζουμε από το καυτό νερό και τα κρυώνουμε με κρύο νερό. 

    Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.

    Ωστόσο ετοιμάζουμε την κρέμα.

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, σε μέτρια φωτιά.

    Ελέγχουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται λίγο επιπλέον.

    Μόλις πάρει βράση η κρέμα, την αποσύρουμε.

    Ρίχνουμε μέσα τη γραβιέρα κι ανακατεύουμε να λιώσει.

    Σε πυρίμαχο σκεύος, μεγέθους ίσα που να χωράει τα πράσα, βάζουμε στη βάση 2 με 3 κουταλιές κρέμα.

    Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και το τριμμένο καρότο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

    Τυλίγουμε ένα ένα πράσο με μια φέτα ζαμπόν.

    Το ακουμπάμε στο ταψί.

    Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πράσα με ζαμπόν στην σειρά και κολλητά.

    Το ένα να μπει κοντά στο άλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί.

    Περιχύνουμε με την κρέμα γραβιέρας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 με 25 λεπτά περίπου, μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια.

    Μυστικά για τα πράσα ογκρατέν

    Διαλέγουμε πράσα τρυφερά και όχι πολύ μεγάλα.

    Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το λευκό τρυφερό μέρος του πράσου.

    Τα πράσα τα βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι ελαφρά να μαλακώσουν.

    Μεγάλα και μεστά πράσα δεν ενδείκνυνται γι’ αυτή τη συνταγή.

    Τα πράσα σιγοψήνονται μέσα στην κρέμα μπεσαμέλ με τη γραβιέρα και γκρατινάρονται στην επιφάνεια όταν ψήνονται, παίρνοντας ένα ωραίο ελαφρά ρόδινο χρώμα.

    Για το σερβίρισμα

    Σερβίρουμε τα πράσα ζεστά με πράσινη σαλάτα και τραγανό ψωμί.

    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται