Για το προφιτερόλ
Ψήνουμε πρώτα τα κρουασάν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα κόβουμε σε κομμάτια.
Τα βάζουμε σε μπολ, τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα καραμελώνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 10′ στους 200ºC.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
Την βάζουμε σε κορνέ μιας χρήσεως.
Την διατηρούμε παγωμένη στο ψυγείο.
Για την κρέμα σοκολάτας
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και την ζάχαρη.
Σκίζουμε τη βανίλια και την προσθέτουμε στο γάλα.
Ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε προσθέτουμε ή αφαιρούμε ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε στο κρύο γάλα, το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
Ανακατεύοντας αφήνουμε να πάρει βράση.
Με προσοχή αφαιρούμε από το ζεστό μείγμα τη βανίλια και παίρνουμε τον καρπό της.
Τον ρίχνουμε ξανά στην κρέμα. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν χοντρές φουσκάλες εμφανίζονται στην επιφάνεια.
Αφού δέσει η κρέμα την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα πραλίνα σε κομματάκια.
Ανακατεύουμε να λιώσει και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Παγώνουμε την κρέμα στο ψυγείο.
Για το στήσιμο γλυκού
Βάζουμε λίγη κρέμα σοκολάτας σε βαθύ γυάλινο μπολ.
Κάνουμε ροζέτες με την χτυπημένη κρέμα και ακουμπάμε μια στρώση καραμελωμένες μπουκιές κρουασάν.
Επαναλαμβάνουμε στρώσεις.
Τελειώνουμε με παχιά στρώση κρέμα σοκολάτας και γαρνίρουμε με ροζέτες χτυπημένης κρέμας.
Πασπαλίζουμε κακάο και τρίμμα σοκολάτας.