Εκτέλεση
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ, όπως απαιτεί η συνταγή για το ψάρι στο φούρνο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια και τα βράγχια και πλένουμε πολύ καλά την κοιλιά του.
Σε μακρόστενο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τα κομμένα σε καρέ λαχανικά. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια. Τοποθετούμε το ψάρι πάνω στο στρώμα των λαχανικών και το καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε. Μπήγουμε στα υλικά το θυμάρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις, για 40΄. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15΄.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Το ψάρι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, δίνοντας έτσι το υπόστρωμα στο σώμα μας να «χτίσει» και να διατηρήσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ταυτόχρονα, εφοδιάζει τον οργανισμό μας και με την πολύτιμη βιταμίνη D. Ο ρόλος της είναι καθοριστικός στη μετατροπή των Τ-λεμφοκυττάρων σε κύτταρα δολοφόνους (NK- cells) που μπορούν και μάχονται τους εξωτερικούς εισβολείς, τα παθογόνα μικρόβια. Σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D δεν ενεργοποιείται ο αμυντικός αυτός μηχανισμός με αποτέλεσμα η εξουδετέρωση των παθογόνων ιών και βακτηρίων να μην επιτυγχάνεται. Σε αυτά προσθέστε την αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα καροτενοειδών (από σέλερι, κρεμμύδι, ντομάτα) που εξασφαλίζεται λόγω της ύπαρξης λιπαρών στη συνταγή (ελαιόλαδο, ψάρι) και αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ένα τέτοιο φαγητό δεν θα πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο.«.
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Διαβάστε οπωσδήποτε και τα 7 πολύτιμα μυστικά μου για να διαλέγετε πάντα τα πιο φρέσκα ψάρια για το τραπέζι σας!