Δώστε έξτρα γεύση και τσαχπινιά στο ζυμωτό ψωμί σας, προσθέτωντας τυρί και λαχανικά! Τόσο νόστιμο, που δεν θα μείνει...

Δώστε έξτρα γεύση και τσαχπινιά στο ζυμωτό ψωμί σας, προσθέτωντας τυρί και λαχανικά! Τόσο νόστιμο, που δεν θα μείνει ψίχουλο!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
19

Για το ψωμί

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Νερό όσο σηκώσει (περίπου 1½ φλ.)
  • Λίγο λάδι για το μπολ

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. σκληρή φέτα σε τρίμματα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη και θυμάρι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα
  • Κρεμμύδι
  • Ελιές
  • Πιπεριές

Για την επικάλυψη

  • Σουσάμι
  • Γλυκάνισο
  • Μαυροσίσαμο
  • Παπαρουνόσπορο
  • Κολοκυθόσπορο κλπ.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το ψωμί γεμιστό

    Ξεκινάμε το γεμιστό ψωμί, βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη.

    Τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Διαλύουμε το αλάτι σε 1 φλ. χλιαρό νερό.

    Το ρίχνουμε στα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

    Συμπληρώνουμε λίγο νερό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

    Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά κάνοντας τραβήγματα της ζύμης, τεντώνοντάς την και επαναφέροντάς την.

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη.

    Καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Ο χρόνος φουσκώματος ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

    Όσο πιο ζεστό είναι ένα μέρος τόσο πιο γρήγορα φουσκώνει η ζύμη.

    Ακόμα και στο ψυγείο θα φουσκώσει, αλλά θα αργήσει πολύ.

    Σε μπολ βάζουμε τη φέτα, το λάδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τις ελιές και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

    Τα ρίχνουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη.

    Ζυμώνουμε καλά, να εγκλωβιστούν μέσα στη ζύμη τα υλικά.

    Αν κολλάει πασπαλίζουμε με αλεύρι.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.

    Κάνουμε βαθούλωμα στη μέση και βάζουμε λίγα λαχανικά.

    Πλάθουμε μακρόστενα καρβελάκια. Τα πλαταίνουμε πατώντας τα ελαφρά.

    Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Αραιά γιατί φουσκώνουν και κολλάνε.

    Τα σκεπάζουμε καλά. Αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40 λεπτά.

    Χτυπάμε το αβγό με το γάλα και τ’ αλείφουμε γύρω-γύρω.

    Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους με κοφτερό μαχαίρι.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν καλά.

    Διαβάστε οπωσδήποτε και τα 12 μυστικά μου για το καλύτερο σπιτικό ψωμί!

    Εάν σας αρέσουν τα γεμιστά ψωμιά, φτιάξτε και την παρακάτω συνταγή:

    Κάτι μαγειρεύεται