Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΟΤΟ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΟΤΟ
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε πρώτα όλα τα μανιτάρια με μία βρεγμένη πετσέτα.
- Αφαιρούμε τη φλούδα και το κοτσάνι αν είναι αναγκαίο.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
- Διατηρούμε το ζωμό ζεστό σε μία κατσαρόλα, ίσα που να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά.
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια με το σκόρδο για 3-4 λεπτά.
- Τα βγάζουμε σε ένα μπολ.
- Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (το πράσο αν το βάλετε) και το μπέικον. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι.
- Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο.
- Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και να στεγνώσει.
- Ρίχνουμε μια κουτάλα ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε και αφήνουμε να απορροφηθεί όλος.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε, 1/2 φλ. ζωμό τη φορά ανακατεύοντας τακτικά.
- Κάθε φορά, πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση, πρέπει πρώτα να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη δόση .
- Η όλη διαδικασία διαρκεί γύρω στα 20-25 λεπτά.
- Μέχρι δηλαδή να χυλώσει, να αποβάλει το άμυλο, να γίνει σαν κρέμα και η καρδιά του ρυζιού να κρατάει ελαφρά, δηλαδή να είναι al dente.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Στο τέλος, ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια με τα ζουμιά τους, το βούτυρο και την παρμεζάνα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά, να κρεμώσει.
- Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.
- Να θυμάστε ότι, θα συνεχίσει να ψήνεται αφού το βγάλουμε από την φωτιά για τα επόμενα 2-3 λεπτά λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει στο τηγάνι. Άρα είναι πολύ βασικό να μην παραβράσει πάνω στη φωτιά.
- Σερβίρουμε σε πιάτα ζεστά (κατά προτίμηση) χτυπώντας το πιάτο ελαφρά από κάτω ώστε να απλώσει και να κοπεί ο βρασμός του. Τρίψτε μπόλικο πιπέρι!