Ριζότο μανιταριών στο φούρνο

Απολαύστε ριζότο με φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια — βελούδινο, αρωματικό και γεμάτο γεύση! Το απόλυτο comfort food για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας.

Εύκολη
0:35

4 μερίδες

15 λεπτά

20 λεπτά

ριζοτο μανιταριων αργυρω - ριζοτο με αποξηραμενα μανιταρια

Υλικά

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε πρώτα τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μικρό μπολ και τα περιχύνουμε με 2 φλιτζάνια καυτό ζωμό (από τον συνολικό της συνταγής). Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ανακτήσουν την υγρασία τους.
  2. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε σφιχτά με τα χέρια και σουρώνουμε τον ζωμό μουλιάσματος μέσα από ψιλή σήτα ή τούλι. Πετάμε το κατακάθι (περίπου ½ φλιτζάνι).
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα, και τοποθετούμε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος στη μεσαία σχάρα να ζεσταθεί.
  4. Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2–3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
  5. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα μανιτάρια και τα πορτσίνι και τα αφήνουμε 2–3 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.
  6. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι.
  7. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστούν οι αλκοόλες για 1–2 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε τον καυτό ζωμό και το σουρωμένο υγρό των μανιταριών.
  9. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 1–2 λεπτά.
  10. Αδειάζουμε το μείγμα στο καυτό πυράντοχο σκεύος και ψήνουμε για 15 λεπτά.
  11. Σε αυτό το στάδιο το ριζότο είναι μισοέτοιμο και έχει λίγη σάλτσα.
  12. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  13. Ψήνουμε για επιπλέον 5 λεπτά.
  14. Σερβίρουμε αμέσως, σε απλωτά πιάτα ώστε να σταματήσει ο βρασμός.
  15. Γαρνίρουμε με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Απόρρητο