Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Κόσκινο
Πλάστης
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εκτέλεση
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΡΟΞΑΚΙΑ
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ελαφρά και σκεπάζουμε το μπολ. Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 5–10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το λάδι, το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός.
- Ρίχνουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να μαζεύεται γύρω από την κουτάλα. Η ζύμη σε αυτό το στάδιο είναι λαδερή, απαλή και εύπλαστη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Τοποθετούμε τη μισή ποσότητα σε ξεχωριστό μπολ. Η μία από τις δύο ζύμες θα παραμείνει λευκή.
- Στην λευκή ζύμη προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι και ζυμώνουμε, αρχικά μέσα στο μπολ και στη συνέχεια σε αλευρωμένο πάγκο. Ζυμώνουμε ανοίγοντας και διπλώνοντας τη ζύμη αρκετές φορές, ώστε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και να αποκτήσει ελαστικότητα.
- Όταν η ζύμη γίνει λεία και απαλή στην υφή, τη μεταφέρουμε ξανά στο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 45 λεπτά έως 1 ώρα.
- Στο δεύτερο μπολ με την υπόλοιπη ζύμη, προσθέτουμε κοσκινισμένο κακάο και λίγη κανέλα. Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ, ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα με διπλώματα και τραβήγματα, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και ομοιόμορφα σοκολατένια.
- Τοποθετούμε τη ζύμη πίσω στο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 45 λεπτά έως 1 ώρα.
ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
- Αφού φουσκώσουν οι δύο ζύμες, τις χωρίζουμε: τη λευκή σε δύο ίσα μέρη και τη σοκολατένια ζύμη επίσης σε δύο μέρη.
- Η λευκή ζύμη θα λειτουργήσει ως “φύλλο”, ενώ η σοκολατένια ως “γέμιση”.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι λευκής ζύμης με χοντρό πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους περίπου 0,5–1 εκ.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι σοκολατένιας ζύμης και το πλάθουμε σε μακρύ, κυλινδρικό φυτίλι, όπως κάνουμε στα τσουρέκια.
- Τοποθετούμε το σοκολατένιο φυτίλι στη μία άκρη του φύλλου και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό. Τοποθετούμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα δύο κομμάτια ζύμης, φτιάχνοντας συνολικά δύο ρολά.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κάθε ρολό σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ.
- Αραδιάζουμε τα ροξάκια σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
- Σκεπάζουμε τις λαμαρίνες με καθαρές πετσέτες και αφήνουμε τα ροξάκια να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
ΨΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι νωρίτερα, ώστε να έχει χρόνο να κρυώσει εντελώς. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα υπόλοιπα υλικά του σιροπιού, εκτός από το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Από τη στιγμή που ξεκινήσει ο βρασμός, δεν ανακατεύουμε ξανά. Βράζουμε για 3 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. - Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Ψήνουμε τα ροξάκια για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
- Μόλις τα ροξάκια βγουν από τον φούρνο, τα αφήνουμε να σταθούν 3–5 λεπτά.
- Τα βουτάμε λίγα-λίγα στο κρύο σιρόπι για περίπου 30 δευτερόλεπτα το καθένα, ώστε να απορροφήσουν όσο χρειάζεται.
- Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, μπορείτε να τοποθετήσετε όλα τα ροξάκια σε μια λαμαρίνα και να τα περιχύσετε με το σιρόπι.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ & ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
- Όπως σας είπα, μπορείτε να φτιάξετε τα ροξάκια και σε νηστίσιμη εκδοχή, αντικαθιστώντας τα ζωικά υλικά (γάλα, αυγά, βούτυρο) με νηστίσιμα αντίστοιχα, όπως φυτικά ροφήματα, λάδι και μαργαρίνη.
- Μια άλλη παραλλαγή είναι τα γνωστά “ροξ”, τα οποία φτιάχνονται με φύλλο σφολιάτας και περιέχουν γέμιση από ψιλοκομμένα καρύδια, κακάο, κανέλα και γαρύφαλλο. Θα τα συναντήσετε κυρίως σε ζαχαροπλαστεία — είναι πιο «τραγανά» και πλούσια, αλλά διαφορετικά από τη ζύμη με μαγιά.
Tips
- Όταν φτιάχνετε ζύμη με μαγιά, ο χρόνος είναι σύμμαχός σας. Αφήστε τη ζύμη να ωριμάσει και να φουσκώσει σωστά — έτσι θα έχετε αφράτα, ανάλαφρα ροξάκια.
- Ενεργοποίηση μαγιάς πριν το ζύμωμα: Διαλύστε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα ή νερό μαζί με λίγη ζάχαρη και αφήστε την να “ξυπνήσει” για 5–10 λεπτά. Είναι μια απλή αλλά κρίσιμη διαδικασία που εξασφαλίζει σωστό φούσκωμα και επιτυχημένο αποτέλεσμα.
- Αντικατάσταση μαγιάς: Αντί για 1 φακελάκι (8–9 γρ.) ξερή μαγιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κύβο νωπής μαγιάς 25 γρ. — με τον ίδιο τρόπο, διαλυμένη σε χλιαρό υγρό.
- Χρησιμοποιείτε χλιαρά υγρά (όχι καυτά!) για να βοηθήσετε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί και τη ζύμη να ξεκινήσει γρήγορα το φούσκωμα.