Παραδοσιακό ρυζόγαλο σαν της γιαγιάς με κρεμώδη υφή. Το καλό ρυζόγαλο πρέπει να βγαίνει αφράτο και όχι σφιχτό. Γι΄ αυτό, δίνουμε σημασία στην αναλογία...

Παραδοσιακό ρυζόγαλο σαν της γιαγιάς με κρεμώδη υφή. Το καλό ρυζόγαλο πρέπει να βγαίνει αφράτο και όχι σφιχτό. Γι΄ αυτό, δίνουμε σημασία στην αναλογία του ρυζιού με τα υγρά. Το ρύζι που χρησιμοποιώ είναι γλασέ ή καρολίνα.  Και να θυμάστε για να έχουμε κρεμώδη υφή απαραίτητη είναι η χαμηλή φωτιά και πάντα κανέλα λίγο πριν το φάμε.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
2373

Για το ρυζόγαλο

  • 3/4 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 5 φλ. φρέσκο γάλα ή φυτικό γάλα
  • 1/4 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
  • 2 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
  • Κανέλα για το πασπάλισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Το ρύζι να είναι γλασέ ή καρολίνα

    Για κρεμώδη υφή, απαραίτητη είναι η χαμηλή φωτιά

    Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το βάλουμε στο ψυγείο

    Προσθέτουμε κανέλα πριν το φάμε

     

    Για το ρυζόγαλο

    Το παραδοσιακό ρυζόγαλο μπορεί να γίνει και νηστίσιμο ρυζόγαλο, αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό γάλα καρύδας, αμυγδάλου ή ότι σας αρέσει.

    Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε.

    Βάζουμε σε μία κατσαρόλα  το νερό να βράσει σε ποσότητα τριπλάσια από το ρύζι και στην πορεία προσθέτουμε αλάτι.

    Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι.

    Σιγοβράζουμε για 12 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να σκάσει το ρύζι.

    Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και ανακατεύουμε.

    Όταν το ρύζι βράσει, τότε διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισό φλ. κρύο νερό κι ανακατεύοντας το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

    Σιγοβράζουμε το ρυζόγαλο, για λίγο να αρχίσει να πήζει.

    Όπως είναι ζεστό, μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε 6 μπολάκια ή σε 6 κολονάτα ποτήρια.

    Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το παγώνουμε στο ψυγείο.

    Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με κανέλα λίγο πριν το σερβίρουμε.

    Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, ανάλογα με την προτίμηση.

    ρυζόγαλο - ρυζόγαλο Αργυρώ - ρυζόγαλο της γιαγιάς - ρυζόγαλο για αρχάριους - ρυζόγαλο συνταγή - Αργυρώ ρυζόγαλο συνταγή - συνταγή ρυζόγαλο - ρυζόγαλο Αργυρώς - ρυζόγαλο Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - ρυζόγαλο Μπαρμπαρίγου - συνταγή για ρυζόγαλο - παραδοσιακό ρυζόγαλο - ρυζόγαλο με άνθος αραβοσίτου - ρύζι για ρυζόγαλο - ρυζόγαλο θερμίδες - δοσολογία για ρυζόγαλο - ρυζόγαλα - ρυζόγαλο παραδοσιακό - κλασικό ρυζόγαλο - εύκολο ρυζόγαλο - ρυζόγαλο συνταγή παραδοσιακή - συνταγή για ρυζόγαλο κλασικό - ρυζόγαλο συνταγή απλή - ρυζόγαλο συνταγή με άνθος αραβοσίτου - το πιο εύκολο ρυζόγαλο - ρυζόγαλο εύκολο - κλασικό ρυζόγαλο συνταγή

    Μυστικά για τέλειο ριζόγαλο

    Βράσιμο

    Όλο το μυστικό είναι να βγει με κρεμώδη υφή κι όχι σφιχτό. Γι’ αυτό, την ώρα που βράζετε το ρύζι, να έχετε χαμηλή φωτιά, να μην εξατμίζονται τα υγρά με δυνατό βρασμό.

    Κρατήστε χαμηλή τη φωτιά σε όλη την διαδικασία.

    Δέσιμο

    Δεν χρησιμοποιώ άνθος αραβοσίτου αλλά κορν φλάουρ. Βεβαίως αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άνθος αραβοσίτου ή νισεστέ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Επιπλέον γεύση

    Μια πρέζα αλάτι απογειώνει τη γεύση του και τονίζει τα αρώματα της μαστίχας και της κανέλας.

    Το ρυζόγαλο της Αργυρώς μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές & είναι ένα γλυκό για όλο το χρόνο! 

    Νηστίσιμο ρυζόγαλο

    Μπορούμε γι’ αυτούς που αποφεύγουν τη λακτόζη, να το φτιάξουν με όποιο φυτικό γάλα θέλουν.

    Αντικαθιστούμε το γάλα στο οποίο βράζουμε το ρύζι, με το φυτικό γάλα.

    Σοκολάτα

    Αν θέλετε ρυζόγαλο με σοκολάτα, μπορείτε να βάλετε 150 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα αφού αποσύρετε από την φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.

    Φρούτα

    Αν και το κλασικό ή παραδοσιακό ρυζόγαλο θέλει την κανέλα του, μπορείτε εάν θέλετε να το συνδυάσετε και με κάποιο φρούτο, ανάλογα την εποχή.

    Τα φρούτα μπορείτε να τα προσθέσετε στο ρυζόγαλο ή να τα ψιλοκόψετε από πάνω.

    Τα φρούτα, καλό είναι να είναι ώριμα και να μπαίνουν λίγο πριν το σερβίρετε.

    Όταν προσθέσουμε φρούτα μέσα, π.χ. φράουλες, τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις ανακατεύουμε μαζί με το κορν φλάουρ. Αντί να χρησιμοποιήσουμε νερό, χρησιμοποιούμε τους χυμούς της φράουλας.

    Όταν αρωματίσουμε με το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, μπορούμε να πάρετε το χυμό του και να τον ανακατέψουμε με το κορν φλάουρ, για να αντικαταστήσουμε το νερό.

    Το χειμώνα το συνδυάζουμε με γλυκό του κουταλιού, για παράδειγμα με βύσσινο ή με κυδώνι.

    Την άνοιξη το σερβίρουμε με ψιλοκομμένες φράουλες.

    Το καλοκαίρι μας δροσίζει με παγωμένο βερίκοκο, ροδάκινο ή κεράσι. Το φθινόπωρο με πορτοκάλι ή μανταρίνι.

    Επίσης το φθινόπωρο το απολαμβάνουμε και αχνιστό με καραμελωμένα μήλα και κανέλα.

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται