Υλικά
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα αχλάδια με μαχαίρι, αφαιρώντας τη φλούδα και τους σπόρους, και τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε τα αχλάδια ακτινωτά, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, σε μία στρώση. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για περίπου 3 λεπτά.
- Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αφήνουμε να καραμελώσουν για άλλα 2-3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και, όσο το τηγάνι είναι ακόμα ζεστό, περιχύνουμε με 3 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι, ανακατεύοντας απαλά.
- Με τη θερμότητα του τηγανιού, το ξύδι μετατρέπεται σε σιρόπι που καλύπτει τα αχλάδια.
- Αφήνουμε τα αχλάδια να κρυώσουν. Αν θέλουμε, αφού κρυώσουν, μπορούμε να τα κόψουμε σε λεπτές φέτες.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις υπόλοιπες 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές βαλσαμικό, το μέλι, και αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας. Χτυπάμε καλά με σύρμα (ή πιρούνι) μέχρι να ομογενοποιηθεί η βινεγκρέτ.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τις σαλάτες και τις κόβουμε με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια.
- Τις ρίχνουμε στο μπολ με τη βινεγκρέτ, προσθέτουμε τα καραμελωμένα αχλάδια μαζί με το σιρόπι τους, και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.
- Σερβίρουμε σε σαλατιέρα, προσθέτοντας από πάνω φλούδες παρμεζάνας και καρύδια.