Σαλάτα με αχλάδι, παρμεζάνα, καρύδια

Σαλάτα με αχλάδια καραμελωμένα, παρμεζάνα και καρύδια. Νόστιμη, με πρωτότυπο συνδυασμό υλικών!

Εύκολη
0:25

6 μερίδες

15 λεπτά

10 λεπτά

σαλατα με αχλαδι

Υλικά

Εξοπλισμός

Τηγάνι

Τηγάνι

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα αχλάδια με μαχαίρι, αφαιρώντας τη φλούδα και τους σπόρους, και τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
  4. Τοποθετούμε τα αχλάδια ακτινωτά, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, σε μία στρώση. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για περίπου 3 λεπτά.
  5. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αφήνουμε να καραμελώσουν για άλλα 2-3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και, όσο το τηγάνι είναι ακόμα ζεστό, περιχύνουμε με 3 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι, ανακατεύοντας απαλά.
  6. Με τη θερμότητα του τηγανιού, το ξύδι μετατρέπεται σε σιρόπι που καλύπτει τα αχλάδια.
  7. Αφήνουμε τα αχλάδια να κρυώσουν. Αν θέλουμε, αφού κρυώσουν, μπορούμε να τα κόψουμε σε λεπτές φέτες.
  8. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις υπόλοιπες 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές βαλσαμικό, το μέλι, και αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας. Χτυπάμε καλά με σύρμα (ή πιρούνι) μέχρι να ομογενοποιηθεί η βινεγκρέτ.
  9. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τις σαλάτες και τις κόβουμε με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια.
  10. Τις ρίχνουμε στο μπολ με τη βινεγκρέτ, προσθέτουμε τα καραμελωμένα αχλάδια μαζί με το σιρόπι τους, και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.
  11. Σερβίρουμε σε σαλατιέρα, προσθέτοντας από πάνω φλούδες παρμεζάνας και καρύδια.
Απόρρητο