Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΧΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΧΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε την πέτσα από το σαλάχι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Το σκεπάζουμε με καθαρό νερό και προσθέτουμε το μπαχάρι, το πιπέρι, το κρεμμύδι ολόκληρο και χαραγμένο σταυρωτά, τη δάφνη και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε αλάτι και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια ένταση με ανοιχτή κατσαρόλα.
- Βγάζουμε το ψάρι σε σουρωτήρι και το αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε.
- Στη συνέχεια, το μαδάμε με ένα ή δύο πιρούνια, ξεχωρίζοντας το ψαχνό και αφαιρώντας τα μαλακά κόκαλα – ξεψαχνίζεται πολύ εύκολα και με το χέρι. Αφήνουμε το ψάρι στην άκρη σε ένα δίσκο.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και λίγο αλάτι μέχρι να αποκτήσουμε ένα πηχτό μείγμα.
- Περιχύνουμε το σαλάχι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά με το πιρούνι, προσέχοντας να μη λιώσουμε τις μακριές ίνες του ψαριού, αλλά να λαδωθεί καλά κάθε κομμάτι του.
- Μεταφέρουμε το σαλατούρι σε ρηχό πιάτο και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και μπόλικο μαϊντανό.
- Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.
- Το διατηρούμε στο ψυγείο, σε γυάλινο σκεύος, σκεπασμένο, για δύο ημέρες.
Tips
Για μεγαλύτερη ευκολία, όταν αγοράζουμε το σαλάχι, ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να αφαιρέσει το δέρμα του ψαριού.