Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
Εκτέλεση
- Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά.
- Κόβουμε τα πράσα και τα καρότα σε λεπτές φέτες και τη σελινόριζα πρώτα στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές, σχεδόν διάφανες.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε τα πράσα και τα καρότα, ανακατεύοντας τακτικά, για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
- Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού και το αφήνουμε στη φωτιά για 3-4 λεπτά.
- Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το σχοινόπρασο.
- Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο τη σελινόριζα για 3-4 λεπτά, να βγάλει όλο το άρωμά της.
- Απλώνουμε σε μικρό πυρίμαχο σκεύος 2-3 κουταλιές από το μείγμα του πράσου. Κάνουμε από πάνω μία στρώση με τις λεπτές φέτες σελινόριζας.
- Ρίχνουμε λίγο μείγμα πράσου και πασπαλίζουμε με λίγα τυριά.
- Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ολοκληρώνοντας με γραβιέρα με την οποία πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια και να μαλακώσει η
σελινόριζα. - Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 20 λεπτά και σερβίρουμε με κουτάλι.