Εκτέλεση
Για το σφουγγάτο στο φούρνο, κόβουμε τα κολοκύθια, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σε φέτες. Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια.
Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα λαχανικά να μαραθούν για 4 λεπτά περίπου.
Κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια. Τρίβουμε το τυρί.
Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα, όπως όταν κάνουμε ομελέτα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα αυγών.
Αλατοπιπερώνουμε βουτυρώνουμε ένα πυρέξ. Στρώνουμε το μισό ψωμί σε μια στρώση. Το περιχύνουμε με το μισό μείγμα αυγών, το μισό τριμμένο τυρί, το μισό ζαμπόν και το μισό μείγμα λαχανικών. Επαναλαμβάνουμε στρώση ψωμί, μείγμα αυγών, τυρί, ζαμπόν, λαχανικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη. Πατάμε πολύ καλά την μεμβράνη πάνω στο σφουγγάτο ώστε να βραχούν καλά και να ποτίσουν όλα τα υλικά. Βάζουμε επάνω ένα βάρος.
Το αφήνουμε το λιγότερο 3-4 ώρες. Στο ψυγείο. Ακόμα και μία μέρα πριν, θα γίνει καλύτερο.
Βγάζουμε το πυρέξ από το ψυγείο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις. Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα για 30 περίπου μέχρι να αρχίσει το σφουγγάτο να κάνει σώμα, δηλαδή να πήξει. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε το σφουγγάτο, να σταθεί για 10 περίπου να κρυώσει και μετά το κόβουμε σε κομμάτια.