Εκτελεση
Επιλέγουμε πολύ τρυφερά και σφιχτά πράσινα κολοκύθια, χωρίς σπόρους στην καρδιά τους.
Πλένουμε και τρίβουμε τα κολοκύθια σε χοντρό τρίφτη ή τα ψιλοκόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Αλατίζουμε τα κολοκύθια και τα αφήνουμε να ιδρώσουν σε ένα σουρωτήρι για 10’
Τα στύβουμε με τα χέρια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δυόσμο, το πιπέρι και τα τρίμματα φέτας
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ένα κουτάλι.
Τέλος ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά κι ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε την μισή τριμμένη φρυγανιά μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο 4 κ.σ. σε ένα ταψί 23×35 εκατ. Λαδώνουμε καλά και τα πλαϊνά του ταψιού.
Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. φρυγανιά ή καλαμποκάλευρο.
Το αδειάζουμε σε μια στρώση.
Ισιώνουμε την επιφάνεια του με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε με 2 κ.σ. φρυγανιά ή αλεύρι την επιφάνεια
Ραντίζουμε με με 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Ψησιμο-χρονος
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 45’ περίπου, μέχρι να ψηθεί σωστά η καρδιά του και να ροδίσει η επιφάνεια του.
Περιμένουμε 15-20 να κρυώσει ελαφρά, ώστε να κόβεται σε κομμάτια.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Παραλλαγές
Βάλτε τυριά της αρεσκείας σας ανάλογα με τα τυριά που παράγει ο τόπος που ζείτε.
Φτιάξτε το και με άλλα λαχανικά ή χόρτα εποχής όπως σπανάκι.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φρυγανιά με παξιμάδι τριμμένο αλεύρι, καλαμποκάλευρο η βρώμη.
Πρέπει να μπει σε λεπτή στρώση στο ταψί.
Σοτάρετε ελαφρά το ξερό κρεμμύδι για να γίνει πιο γλυκό.
Κόψτε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και σοτάρετε τα για λίγα λεπτά σε καυτό τηγάνι σε λίγο λάδι. Πρέπει να κρυώσουν όμως τα υλικά πριν βάλετε τα αυγά.
Για να ψηθεί σωστά στην καρδιά του χαμηλώστε την ένταση του φούρνου, αν αρπάξει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια.
Αν τα κολοκύθια έχουν κολοκυθοανθούς, τους καθαρίζουμε και τους προσθέτουμε.