Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Επιλέγουμε πολύ τρυφερά και σφιχτά πράσινα κολοκύθια, χωρίς σπόρους στην καρδιά τους.
- Πλένουμε και τρίβουμε τα κολοκύθια σε χοντρό τρίφτη ή τα ψιλοκόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
- Αλατίζουμε τα κολοκύθια και τα αφήνουμε να ιδρώσουν σε ένα σουρωτήρι για 10’
- Τα στύβουμε με τα χέρια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δυόσμο, το πιπέρι και τα τρίμματα φέτας
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ένα κουτάλι.
- Τέλος ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά κι ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε την μισή τριμμένη φρυγανιά μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο 4 κ.σ. σε ένα ταψί 23×35 εκατ. Λαδώνουμε καλά και τα πλαϊνά του ταψιού.
- Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. φρυγανιά ή καλαμποκάλευρο.
- Το αδειάζουμε σε μια στρώση.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια του με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε με 2 κ.σ. φρυγανιά ή αλεύρι την επιφάνεια
- Ραντίζουμε με με 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 45’ περίπου, μέχρι να ψηθεί σωστά η καρδιά του και να ροδίσει η επιφάνεια του.
- Περιμένουμε 15-20 να κρυώσει ελαφρά, ώστε να κόβεται σε κομμάτια.
- Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Ψησιμο-χρονος
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
- Βάλτε τυριά της αρεσκείας σας ανάλογα με τα τυριά που παράγει ο τόπος που ζείτε.
- Φτιάξτε το και με άλλα λαχανικά ή χόρτα εποχής όπως σπανάκι.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φρυγανιά με παξιμάδι τριμμένο αλεύρι, καλαμποκάλευρο η βρώμη.
- Πρέπει να μπει σε λεπτή στρώση στο ταψί.
- Σοτάρετε ελαφρά το ξερό κρεμμύδι για να γίνει πιο γλυκό.
- Κόψτε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και σοτάρετε τα για λίγα λεπτά σε καυτό τηγάνι σε λίγο λάδι. Πρέπει να κρυώσουν όμως τα υλικά πριν βάλετε τα αυγά.
- Για να ψηθεί σωστά στην καρδιά του χαμηλώστε την ένταση του φούρνου, αν αρπάξει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια.
- Αν τα κολοκύθια έχουν κολοκυθοανθούς, τους καθαρίζουμε και τους προσθέτουμε.