Τραγανο φύλλο, μυρωδάτη γέμιση με καρύδια, μέλι και μπαχαρικά. Αυτά είναι τα παραδοσιακά σκαλτσούνια της Πάρου που θα βρείτε σε κάθε παριανό σπιτι. Τα...

Τραγανο φύλλο, μυρωδάτη γέμιση με καρύδια, μέλι και μπαχαρικά. Αυτά είναι τα παραδοσιακά σκαλτσούνια της Πάρου που θα βρείτε σε κάθε παριανό σπιτι. Τα σκαλτσούνια γίνονται στο φούρνο.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
  • αναμονή 15 λεπτά
99

Υλικά

  • Μερίδες 40 τεμ.

Για την γέμιση

  • 700 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 φλ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. (κοφτή) κανέλα
  • 1 κ.γ. (κοφτή) γαρύφαλλο

Για το φύλλο

  • 1/3 φλ. ηλιέλαιο
  • 2 πορτοκάλια (χυμό)
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Άχνη για το πασπάλισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη γέμιση

    Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, το χυμό και τη ζάχαρη, να ζεσταθούν απλά και να λιώσουν.  

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια, το σουσάμι και τα μπαχαρικά.

    Ανακατεύουμε καλά, να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αφήνουνε να κρυώσει καλά η γέμιση.

    Για το φύλλο

    Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο,  και φτιάχνουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

    Σκεπαζουμε τη ζύμη και την ξεκουράζουμε η για 15-20’.

    Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο. Αλευρώνουμε το φύλλο όποτε είναι αναγκαίο.

    Κόβουμε με ποτήρι ή με κουπάτ, δίσκους με διάμετρο 6-8 εκατοστά.

    Βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο. Ακουμπάμε ένα κουταλάκι γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Πατάμε με πιρούνι τις ενώσεις να κολλήσουν.

    Αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί και ψήνουμε για περίπου 30′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα.

    Αφήνουμε 5′ να σταθούν τα σκαλτσούνια και να κρυώσουν ελαφρά.

    Τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.

    Μυστικό

    Το καβουρδισμένο σουσάμι, έχει τρομερό άρωμα και η γεύση του απογειώνει τα γλυκά.

    Καβουρδίζουμε το σουσάμι βάζοντάς το σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

    Ανακατεύουμε τακτικά για να ροδίσει ομοιόμορφα.

    Αν σας άρεσαν αυτά τα γλυκά σκαλτσούνια, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω παραδοσιακή γλυκιά συνταγή

    μυζηθροπιτακια - μυζηθροπιτάκια με μέλι
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται