Για τα σουφλέ cappuccino
Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 200ºC, στον αέρα.
Από το συνολικό βούτυρο, βουτυρώνουμε 6 πυρίμαχα, χοντρά φλιτζάνια και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μπολ για μπεν μαρί βάζουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και τον καφέ, να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά.
Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να λιώσετε σωστά τη σοκολάτα. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με 3 κουταλιές ζάχαρη και τη βανίλια με σύρμα ή μίξερ χειρός, μέχρι να ασπρίσει και να πυκνώσει το μίγμα.
Προσθέτουμε τη λιωμένη, χλιαρή σοκολάτα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι με ένα σύρμα, μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε δυνατά μερικά δευτερόλεπτα, να γυαλίσει η μαρέγκα.
Με απαλές κινήσεις διπλώνουμε τη μαρέγκα στη σοκολάτα.
Δεν ανακατεύουμε πολλή ώρα, ίσα να ενωθούν τα μίγματα.
Ψήνουμε τα σουφλέ σοκολάτας για 10′ μέχρι να φουσκώσουν, να ξεκολλήσουν οι άκρες, να στερεοποιηθεί η επιφάνεια, αλλά η καρδιά να παραμείνει υγρή.
Αν τα αφήσουμε στο ψυγείο και τα ψήνουμε λίγα λίγα, θέλουν 2′-3′ παραπάνω ψήσιμο. Όσο κρυώνουν, η καρδιά σφίγγει.
Σερβίρουμε καυτά τα φλιτζάνια με λίγη παχύρρευστη κρέμα στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε κακάο.