Σπανακόρυζο

Το λεμονάτο σπανακόρυζο είναι μια εύκολη, γρήγορη και υγιεινή επιλογή για το καθημερινό τραπέζι. Σπυρωτό, με άρωμα φρέσκου άνηθου και δροσερού λεμονιού.

Εύκολη
0:35

4 μερίδες

10 λεπτά

25 λεπτά

σπανακόρυζο

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.
  2. Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
  3. Χοντροκόβουμε το σπανάκι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  4. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πέσει ο όγκος του.
  5. Όταν το σπανάκι μαραθεί, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λαδωθεί ομοιόμορφα.
  6. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό (τα λαχανικά θα κατεβάσουν επιπλέον υγρά).
  7. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
  8. Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  9. Στύβουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε ελαφρά.
  10. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5-10 λεπτά, ώστε να απορροφήσει τα υγρά του.

Tips

  • Πρόκειται για μια συνταγή ιδανική για όσους αναζητούν ένα ελαφρύ και υγιεινό πιάτο. Οι φυτικές ίνες του σπανακιού προσφέρουν γρήγορο κορεσμό, ενώ η χαμηλή του θερμιδική αξία το καθιστά ιδανικό και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
  • Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, γι’ αυτό φροντίζουμε να μην χάσουμε τα πολύτιμα υγρά του. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και το σπανάκι με ελαιόλαδο. Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι και το σωτάρουμε κι αυτό, για δύο λόγους: Να γίνει σπυρωτό και να χυλώσει σωστά και να απορροφήσει τη νοστιμιά των λαχανικών.
  • Το σιγανό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά είναι το κλειδί της επιτυχίας. Όταν βράσει, το αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα για να τραβήξει τα υγρά του, χωρίς να λασπώσει.
  • Χρησιμοποιούμε λίγο πράσο για να εξισορροπήσουμε την έντονη γεύση από το σπανάκι. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ντομάτα (πελτέ ή φρέσκια), αλλά το λεμόνι στο τέλος είναι απαραίτητο για να δώσει φρεσκάδα και οξύτητα.
  • Ο συνδυασμός πράσο, σπανάκι, άνηθος και λεμόνι είναι κλασικός στην ελληνική κουζίνα και συναντάται σε πολλές τοπικές συνταγές – και όχι άδικα.
Απόρρητο