Σπανακόρυζο λεμονάτο και σπυρωτό! Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, υγιεινό και...

Σπανακόρυζο λεμονάτο και σπυρωτό!

Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, υγιεινό και νηστίσιμο!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 1 κ. σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή 1 ντομάτα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα της συνταγής για το πιο εύκολο, λεμονάτο, παραδοσιακό σπανακόρυζο που θυμίζει το σπανακόρυζο της γιαγιάς!

    Για το σπανακόρυζο

    Σοτάρουμε τα υλικά. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.

    Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.

    Χοντροκόβουμε το σπανάκι, και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά να πέσει ο όγκος του.

    Όταν δούμε ότι το σπανάκι μαραθεί, προσθέτουμε το ρύζι, και ανακατεύουμε, να λαδωθεί καλά όλο.

    Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό (το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά).

    Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.

    Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού, και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

    Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε.

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά του.

    Διαφήμιση

    Μυστικά για τέλειο σπανακόρυζο

    Το σπανακόρυζο παραδοσιακό είναι κλασσική συνταγή χαμηλή σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες γι’ αυτό προκαλεί γρήγορα κορεσμό. Ιδανικό για χορτοφάγους, για όσους νηστεύουν, για vegan και vegetarian. Είναι πολύ οικονομικό, εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του.

    Το σπανάκι είναι  πάρα πολύ θρεπτικό υλικό γι’ αυτό φροντίζουμε να μη χάσουμε ούτε σταγόνα από τα πολύτιμα υγρά του.

    Σοτάρουμε τα λαχανικά, κρεμμύδια και πράσο με το σπανάκι και σοτάρουμε το ρύζι στο λάδι και στα υπόλοιπα υλικά. Πρώτον, γιατί αυτό θα βοηθήσει το ρύζι να μείνει σπυρωτό και να χυλώσει σωστά, χωρίς να γίνει λαπάς και δεύτερον γιατί θα ρουφήξει όλο τον χυμό των λαχανικών και θα γίνει πολύ πιο νόστιμο. Απαραίτητο για την επιτυχία της συνταγής σπανακόρυζο της γιαγιάς είναι το σιγανό μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά.

    Όταν περάσει ο χρόνος βρασμού θα δείτε στην κατσαρόλα αρκετό ζουμάκι. Γι’ αυτόν το λόγο σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να τραβήξει όσο υγρό χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα θα παραμείνει σπυρωτό.

    Βάζουμε πράσο, 1 κομμάτι μόνο, γιατί η γλύκα του εξισορροπεί την έντονη γεύση από το σπανάκι και ταυτόχρονα γίνεται λιγότερο στυφό στην επίγευση. Αν θέλουμε βάζουμε λίγη ντομάτα πελτέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη. Και πάλι, όμως, το σερβίρουμε με λεμόνι. Λεμόνι και σπανάκι κάνουν τέλειο συνδυασμό στη γεύση.

    Πράσο, σπανάκι, άνηθος, λεμόνι, αποτελούν έναν από τους πιο ωραίους συνδυασμούς της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Αυτόν τον συνδυασμό υλικών τον συναντούμε συχνά σε πολλές τοπικές κουζίνες σε όλη την Ελλάδα είτε σε νηστίσιμες συνταγές είτε σε συνταγές με κρέας και θαλασσινά.

    Αν σας αρέσει το σπανακόρυζο παραδοσιακό, δοκιμάστε και την παρακάτω απλή, αλλά πολύ θρεπτική νηστίσιμη συνταγή

    λαχανόρυζο κοκκινιστό

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×