• προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
6
  • Για το παντεσπάνι
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραμμ. ζάχαρη
  • 75 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • 25 γραμμ. άγλυκο κακάο σκόνη κοσκινισμένο
  • Για το σιρόπι
  • 50 γραμμ. ζάχαρη
  • 50 γραμμ. νερό
  • 50 γραμμ λικέρ κρέμα
  • Για τη γκανάς σοκολάτας
  • 500 γραμμ. (2 πλάκες) σοκολάτα κουβερτούρα 72% ψιλοκομμένη
  • 600 γραμμ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 3 κ.σ. μαύρο ρούμι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γραμμ. ξύσμα σοκολάτας για την επικάλυψη
  • καρούλια σοκολάτας για το γαρνίρισμα
  • λίγη άχνη για το γαρνίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το παντεσπάνι

    Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε γύρω στα 8΄, μέχρι να κρεμώσουν.

    Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το κακάο. Το ρίχνουμε στο μείγμα αυγών και με σπάτουλα απαλά διπλώνουμε το μείγμα για να μη χάσουμε τον αέρα που εγκλωβίσαμε με το χτύπημα (στα αυγά).

    Βουτυρώνουμε το σκεύος μας και στρώνουμε λαδόκολλα.

    Αδειάζουμε το μείγμα.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 20΄-25΄, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

    Αφήνουμε να σταθεί 5΄. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

    Πλένουμε τη φόρμα που ψήσαμε το γλυκό.

    Για το σιρόπι

    Ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση το βράζουμε 2΄.

    Το αποσύρουμε.

    Προσθέτουμε το λικέρ κρέμα.

    Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

    Για τη γκανάς σοκολάτας

    Τοποθετούμε τη σοκολάτα ψιλοκομμένη σε μπολ.

    Ζεσταίνουμε την κρέμα και μόλις φτάσει στο σημείο βρασμού την περιχύνουμε στη σοκολάτα. Την σκεπάζουμε για 1΄.

    Προσθέτουμε μέσα το αλάτι, το μέλι και το ρούμι και απαλά με σπάτουλα ανακατεύουμε κυκλικά στο κέντρο ανοίγοντας τον κύκλο συνεχώς έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.

    Η κρέμα πρέπει να είναι καυτή και η σοκολάτα ψιλοκομμένη ώστε στο τέλος μετά την ομογενοποίηση των υλικών να έχουμε μια υγρή μαύρη υφή.

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

    Στήσιμο γλυκού

    Εάν ψήσουμε σε τετράγωνο ταψί, το ντύνουμε με μεμβράνη.

    Εάν ψήσουμε σε τετράγωνη φόρμα με αποσπώμενη βάση, ντύνουμε απέξω τη φόρμα με μεμβράνη (ίσως να τρέξει λίγο η κρέμα).

    Χωρίζουμε το παντεσπάνι στα δύο.

    Βάζουμε το ένα παντεσπάνι στη φόρμα.

    Βρέχουμε με το σιρόπι.

    Αδειάζουμε τη μισή γκανάς.

    Το αφήνουμε 10΄ στην κατάψυξη, από πάνω ακουμπάμε το δεύτερο παντεσπάνι απαλά. Βρέχουμε με το σιρόπι.

    Σιγά σιγά περιχύνουμε με την υπόλοιπη γκανάς. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει περίπου 2 με 3 ώρες.

    Όταν μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια, το ξεφορμάρουμε.

    Με ένα μαχαίρι (που το βυθίζουμε σε ζεστό νερό και το σκουπίζουμε πριν από κάθε κόψιμο) κόβουμε το γλυκό σε 16 κομμάτια, 4 οριζόντια και 4 κάθετα.

    Κάθε κομμάτι το ντύνουμε με τρίμματα σοκολάτας.

    Σε κάθε κομμάτι ακουμπάμε 1 με 2 καρούλια σοκολάτας.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται