Ντόνατς στο φούρνο ή τηγανητά. Αφράτα, εντυπωσιακά και χρωματιστά με υπέροχο γλάσο! Βάλτε και τα παιδιά στην κουζίνα και παίξτε με τη διακόσμηση

Ντόνατς στο φούρνο ή τηγανητά. Αφράτα, εντυπωσιακά και χρωματιστά με υπέροχο γλάσο! Βάλτε και τα παιδιά στην κουζίνα και παίξτε με τη διακόσμηση

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα ντόνατς

  • 650 γρ. αλεύρι
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1½ κ.γ. μαγιά σκόνη
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 50 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 2 αυγά μέτρια χτυπημένα
  • 100 γρ. βούτυρο μαλακό σε κομματάκια
  • Για τηγάνισμα
  • Λάδι

Για το γλάσο

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • Λίγο χλιαρό νερό
  • Για παραλλαγές
  • 60 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Λίγη extra άχνη
  • Πολύχρωμη τρούφα
  • Τριμμένα μπισκότα γεμιστά

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξτε τα ωραιότερα donuts στο φούρνο ή τηγανητά. Χρωματιστά, με υπέροχο γλάσο. Η ζύμη για ντόνατς μπορεί να ζυμωθεί και να μείνει στο ψυγείο. Το ψυγείο καθυστερεί το φούσκωμα της ζύμης αλλά σίγουρα η ζύμη αποκτάει πλούσια αρώματα. Αφήνοντας την ζύμη για ντόνατς μια νύχτα στο ψυγείο θα φουσκώσει αργά και θα ωριμάσει πολύ σωστά. Μπορείς να ζυμώσεις την ζύμη να κανείς το πρώτο φούσκωμα και μετά να την ξεφουσκώσεις να την μαζέψεις σε μπάλα με της ενώσεις από κάτω και να την βάλεις σε μπολ. Να την σκεπάσεις καλά. Την επόμενη ημέρα θα αφήσεις την ζύμη σου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Θα κόψεις τα ντόνατς και προχωρήσεις κανονικά την διαδικασία όπως γράφω στην συνταγή.

    Για τη ζύμη των donuts

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την μαγιά. Ανακατεύουμε.

    Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το γάλα, το αλάτι, το νερό και τα αυγά.

    Τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική, για 5-6 λεπτά.

    Ένα-ένα και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο.

    Η ζύμη θα είναι τσιχλωτή.

    Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Αυτό παίρνει από 45 λεπτά ως και δυο ώρες, ανάλογα την θερμοκρασία.

    Σε ζεστό σημείο θα φουσκώσει γρηγορότερα.

    Αλευρώνουμε τον πάγκο, αδειάζουμε τη ζύμη, τη διπλώνουμε σε τέσσερα σημεία και αναποδογυρίζουμε.

    Ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό με πάχος 0,5 εκ.

    Κόβουμε τα ντόνατς με κουπ πατ.

    Έχουμε αραδιάσει κομμάτια λαδόκολλας σε 2 λαμαρίνες.

    Βάζουμε επάνω τα ντόνατς.

    Αφήνουμε να σταθούν μέσα σε σβηστό φούρνο να ξαναφουσκώσουν για 35-40 λεπτά.

    Τηγανίζουμε να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά.

    Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Εναλλακτικά, ψήνουμε τα ντόνατς στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

    Διαφήμιση

    Για το γλάσο και τη διακόσμηση

    Ανακατεύουμε την άχνη με το βούτυρο και τη βανίλια.

    Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, να είναι ρευστό το γλάσο.

    Ισομοιράζουμε σε 3 μπολ.

    Αφήνουμε το 1 σκέτο, στο 2 βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα και στο 3 ρίχνουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής και λίγη άχνη επιπλέον να στέκεται.

    Βουτάμε τα ντόνατς σε όποιο γλάσο επιθυμούμε και γαρνίρουμε με χρωματιστή τρούφα και προαιρετικά τριμμένο μπισκότο.

    Εναλλακτικά ψήνουμε τα ντόνατς στο φούρνο.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

    Θα  ψήσουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.

    Μόλις βγάλουμε τα ντόνατς φούρνου αλείφουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη.

    Μυστικά

    Τα ντόνατς στο ταψί πρέπει να έχουν κενό μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ.

    Τα βάζουμε πάντα σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.

    Ζύμη για ντόνατς στο ψυγείο

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×