Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταρτιέρα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΤΑΡΤΑ
- Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά καρεδάκια.
- Τοποθετούμε στον κάδο το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο.
- Με διακοπτόμενη λειτουργία κόβουμε τα υλικά στους κόφτες για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να μοιάζουν σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε το κρύο νερό, µε διακοπτόμενη λειτουργία για λίγα δευτερόλεπτα να ενωθούν τα κομμάτια.
- Το βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ενώνουμε µε τα χέρια με γρήγορες κινήσεις σε µπάλα.
- Ελαφρά πατάμε την µπάλα ζύμης να πλατύνει σε δίσκο πάχους 3 εκ.
- Την τυλίγουμε µε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄.
- Ανάμεσα σε 2 λαδόκολλές ανοίγουμε σε φύλλο με πλάστη σε δίσκο ζύμης 32εκ.
- Τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26εκ. προσεκτικά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα.
- Τρυπάμε με πιρούνι όλη την επιφάνεια.
- Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με βαρίδια (ρύζι ή όσπρια). Θα κάνουμε τυφλό ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 20′.
- Με προσοχή αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με τα βαρίδια, αλείφουμε με ασπράδι αυγού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ μέχρι να ροδίσει ελαφρά την τάρτα.
- Τώρα είναι έτοιμοι να μπει η γέμιση.
ΓΕΜΙΣΗ
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και τα μανιτάρια.
- Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά ανακινώντας τα μανιτάρια, να ψηθούν και να στεγνώσουν.
- Αφαιρούμε το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπέικον, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Σοτάρουμε για 1 – 2 λεπτά ανακατεύοντας.
- Τώρα τα μανιτάρια πρέπει να είναι τελείως στεγνά και να μοσχοβολάνε.
- Αφήνουμε την φάρσα μανιταριών στην άκρη.
ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το ένα αυγό και τον έναν κρόκο (το ασπράδι από το δεύτερο αυγό το χρησιμοποιούμε στη ζύμη).
- Με σύρμα τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
- Βάζουμε μέσα στην ψημένη τάρτα τα μισά μανιτάρια και το τριμμένο τυρί.
- Περιχύνουμε με την μισή κρέμα τυριού.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα τυριού.
- Ψήνουμε την τάρτα μανιταριών για 40 περίπου λεπτά, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα στους 160ºC.
- Βγάζουμε την τάρτα μανιτάρια από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει να σταθεροποιηθεί για να κόψουμε σε κομμάτια.
- Μετά από 10 λεπτά σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.