Για τη γέμιση
Τρίβουμε πρώτα το μετσοβόνε, ψιλοκόβουμε το σαλάμι, κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε και βράζουμε σε κατσαρόλα τις πατάτες σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν, ανάλογα με το μέγεθος, γύρω στα 40 λεπτά.
Όταν κρυώσουν και γίνουν χλιαρές τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Τις λιώνουμε με πιρούνι όσο ακόμα είναι ζέστες.
Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα βούτυρο, την παρμεζάνα, το γάλα, τα αυγά χτυπημένα, το σαλάμι, το καπνιστό τυρί και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε με το πιρούνι και αλατοπιπερώνουμε.
Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και λίγη πάπρικα.
Για το στήσιμο
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο μικρό σκεύος για ογκρατέν.
Κάνουμε μία στρώση με τις μισές πατάτες, στρώνουμε φέτες μοτσαρέλας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα πατάτας.
Λιώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα βούτυρο σε τηγάνι.
Ρίχνουμε μέσα τα μπαγιάτικα ψυχούλα ψωμιού.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας πατάτας με τα ψίχουλα.
Για το ψήσιμο
Σε προθερμασμένο φούρνο θα ψήσουμε στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Μέσα η γέμιση πρέπει να παραμένει αφράτη, με τη λιωμένη μοτσαρέλα να τρέχει.
Σερβίρεται με κουτάλα, αλλά δεν κόβεται.
Για τα λουκάνικα
Διαλέγουμε τα χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας.
Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους.
Τα ψήνουμε σε γκριλιέρα για να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε στην καυτή γκριλιέρα για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι.
Τα σερβίρουμε σε πιάτα μαζί με μια κουτάλα τούρτα πατάτας.