Η τούρτα πατάτας ογκρατέν είναι μία συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις! Δοκιμάστε την...

Η τούρτα πατάτας ογκρατέν είναι μία συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις! Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για την τούρτα πατάτας ογκρατέν

  • 1300 γρ. πατάτες
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 1 φλ. παρμεζάνα
  • 1 φλ. γαλα
  • 2 αυγά
  • 350 γρ. Μετσοβόνε ή άλλο κίτρινο τυρί
  • 200 γρ. σαλάμι Λευκάδας
  • 2 κ.σ. σχοινοπράσο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα
  • 1 φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο

Για συνοδευτικά

  • Λουκάνικα χωριάτικα
  • Πιπεριές σε διάφορα χρώματα
  • Λάχανο άσπρο
  • Μπρόκολο
  • Φινόκιο
  • Ελαιόλαδο
  • Λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο θυμάρι φρέσκο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη γέμιση

    Τρίβουμε πρώτα το μετσοβόνε, ψιλοκόβουμε το σαλάμι, κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες.

    Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Πλένουμε και βράζουμε σε κατσαρόλα τις πατάτες σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν, ανάλογα με το μέγεθος, γύρω στα 40 λεπτά.

    Πρέπει να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι.

    Όταν κρυώσουν και γίνουν χλιαρές τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

    Τις λιώνουμε με πιρούνι όσο ακόμα είναι ζέστες.

    Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα βούτυρο, την παρμεζάνα, το γάλα, τα αυγά χτυπημένα, το σαλάμι, το καπνιστό τυρί και τον μαϊντανό.

    Ανακατεύουμε με το πιρούνι και αλατοπιπερώνουμε.

    Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και λίγη πάπρικα.

    Διαφήμιση

    Για το στήσιμο

    Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο μικρό σκεύος για ογκρατέν.

    Κάνουμε μία στρώση με τις μισές πατάτες, στρώνουμε φέτες μοτσαρέλας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα πατάτας.

    Λιώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα βούτυρο σε τηγάνι.

    Ρίχνουμε μέσα τα μπαγιάτικα ψυχούλα ψωμιού.

    Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.

    Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας πατάτας με τα ψίχουλα.

    Για το ψήσιμο

    Σε προθερμασμένο φούρνο θα ψήσουμε στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

    Μέσα η γέμιση πρέπει να παραμένει αφράτη, με τη λιωμένη μοτσαρέλα να τρέχει.

    Για το σερβίρισμα

    Σερβίρεται με κουτάλα, αλλά δεν κόβεται.

    Για τα λουκάνικα

    Διαλέγουμε τα χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας.

    Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους.

    Τα ψήνουμε σε γκριλιέρα για να ροδίσουν.

    Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε στην καυτή γκριλιέρα για λίγα λεπτά.

    Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι.

    Τα σερβίρουμε σε πιάτα μαζί με μια κουτάλα τούρτα πατάτας.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×