Εκτέλεση
Για την τούρτα πατάτας, τρίβουμε πρώτα το μετσοβόνε, ψιλοκόβουμε το σαλάμι, κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν, ανάλογα με το μέγεθος, γύρω στα 40 λεπτά. Πρέπει να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι. Όταν κρυώσουν και γίνουν χλιαρές τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Τις λιώνουμε με πιρούνι όσο ακόμα είναι ζέστες.
Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα βούτυρο, την παρμεζάνα, το γάλα, τα αυγά χτυπημένα, το σαλάμι, το καπνιστό τυρί και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε με το πιρούνι και αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και λίγη πάπρικα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο μικρό σκεύος για ογκρατέν.
Κάνουμε μία στρώση με τις μισές πατάτες, στρώνουμε φέτες μοτσαρέλας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα πατάτας. Λιώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα βούτυρο σε τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα τα μπαγιάτικα ψυχούλα ψωμιού. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας πατάτας με τα ψίχουλα.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Μέσα η γέμιση πρέπει να παραμένει αφράτη, με τη λιωμένη μοτσαρέλα να τρέχει. Σερβίρεται με κουτάλα, αλλά δεν κόβεται.
Για τα λουκάνικα
Διαλέγουμε τα χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους. Τα ψήνουμε σε γκριλιέρα για να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε στην καυτή γκριλιέρα για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι.
Τα σερβίρουμε σε πιάτα μαζί με μια κουτάλα τούρτα πατάτας.