Για να γίνει το παστίτσιο τρεμουλιαστό, αφράτο με κρεμώδη υφή δώσε βάση στην εύκολη μπεσαμέλ και στον τρόπο που μπλέκονται οι στρώσεις στο ταψί. Η...

Για να γίνει το παστίτσιο τρεμουλιαστό, αφράτο με κρεμώδη υφή δώσε βάση στην εύκολη μπεσαμέλ και στον τρόπο που μπλέκονται οι στρώσεις στο ταψί. Η κρεμένια υφή της θα διατρέξει μέχρι μέσα στα μακαρόνια αλλά θα κάνει και παχιά στρώση στην επιφάνεια.

  • προετοιμασία 50 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
1052

Για το παστίτσιο

  • 1 συσκ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (500 γραμ.)
  • 1/2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 50 γρ. βούτυρο

Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος μία φορά περασμένος στη μηχανή αλέσεως
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο μεγάλο τριμμένο
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια τριμμένη ντομάτα
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την εύκολη μπεσαμέλ

  • 1 1/2 lt φρέσκο γάλα
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 3/4 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη σάλτσα κιμά

    Ζεσταίνουμε μία πλασοτέ, ρηχή και φαρδιά, κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τον κιμά.

    Σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα να καλύψει όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας και δεν ανακατεύουμε συνέχεια.

    Αφήνουμε να ψήνεται ο κιμάς, για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.

    Μετά από 3-4′ αναποδογυρίζουμε τον κιμά να ροδίσει κι από την άλλη πλευρά.

    Αφού πάρει ρόδινο χρώμα παντού τότε με την κουτάλα σπάμε τον κιμά σε κομμάτια.

    Αυτή διαδικασία του κιμά διαρκεί περίπου 8 λεπτά.

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στον κιμά καθώς και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.

    Ρίχνουμε το ψιλοτριμμένο καρότο και σοτάρουμε για 1 με 2′.

    Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε για 1-2′ λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

    Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.

    Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε την σάλτσα κιμά.

    Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε.

    Σκεπάζουμε την σάλτσα κιμά για το παστίτσιο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις. Η χαμηλή φωτιά στο μαγείρεμα του κιμά είναι απαραίτητη

    Μέχρι να γίνει ο κιμάς βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.

    Εύκολη μπεσαμέλ

    Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το γάλα, το κορν φλάουρ αδιάλυτο, το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το βούτυρο, και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.

    Αφήνουμε να πάρει βράση η κρέμα και να δέσει.

    Αφού δέσει η εύκολη κρέμα μπεσαμέλ την αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Με γρήγορες κινήσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους.

    Ανακατεύουμε, να ενσωματώνεται κάθε κρόκος, και μετά προσθέτουμε τον επόμενο.

    Ρίχνουμε στο τέλος, το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.

    Για το στήσιμο

    Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια.

    Ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια σε λαδωμένο βαθύ ταψί 27×35 εκατ.

    Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.

    Περιχύνουμε τα μακαρόνια με μια κουταλιά μπεσαμέλ. Ανακινούμε ελαφρά, να μπει η μπεσαμέλ μέσα στην στρώση μακαρονιών.

    Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. τυρί τριμμένο.

    Ρίχνουμε μία κουτάλα κρέμα μπεσαμέλ στην σάλτσα κιμά, ανακατεύουμε και τον βάζουμε σε στρώση πάνω στα μακαρόνια.

    Βάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια στο παστίτσιο, πασπαλίζουμε με 2κ.σ. τυρί τριμμένο και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

    Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.

    Πασπαλίζουμε το παστίτσιο με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

    Διαφήμιση

    Ψήσιμο

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC, στην τελευταία σχάρα, για 45 λεπτά.

    Το παστίτσιο είναι ψημένο όταν ροδίσει στην επιφάνεια του.

    Αφού ψηθεί, αφήστε το παστίτσιο να σταθεί στον πάγκο σας για 20′ να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις και απολαύστε το.

    Μυστικά

    Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους.

    Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.

    Αφού στραγγίσουμε καλά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βούτυρο η λάδι και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει με τη ζέστη των μακαρονιών.

    Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι μπεσαμέλ, κιμάς και μακαρόνια, μπλέκονται όλα μαγικά σε στρώσεις που κολάζουν και δημιουργούν απίστευτη υφή στο φαγητό.  Γι’ αυτό, βάλτε τα μισά μακαρόνια στο ταψί, στρώνοντάς τα ομοιόμορφα και περιχύστε τα με μια γενναία κουτάλα κρέμα μπεσαμέλ απαλά ανακατεύοντας να πάει παντού. Ρίξτε μια κουτάλα μπεσαμέλ και μέσα στην σάλτσα κιμά. Έτσι η απλή σάλτσα κιμά, θα αποκτήσει βελούδινη υφή και μοναδική γεύση.

    Πώς θα δημιουργήσετε τις στρώσεις απόλαυσης

    Αφού βάλατε τα μισά μακαρόνια με λίγη κρέμα, αφού στρώσατε σε μια στρώση τον κρεμώδη κιμά, καλύπτετε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος σκεπάζετε το με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

    Τέλος, το κεφαλοτύρι στην επιφάνεια του παστίτσιου θα δώσει την επιθυμητή ρόδινη, τυρένια κρούστα και θα το κάνει μοναδικό.

    Στο ζεστό παστίτσιο δεν αντιστέκεται ποτέ κανείς. Γι’ αυτό, να το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το μαγειρεμένο παστίτσιο. Όλα τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη ωμά ή ψημένα, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρεσκοψημένο και λαχταριστό παστίτσιο.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται