• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
69
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια (άγρια ή καλλιεργήσιμα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 τρυφερά καρότα
  • 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλ. ζωμό λαχανικών (ή νερό)
  • προεραιτικα: 2 κ.σ αποξηραμένα μανιτάρια (βασιλομανίταρα)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • ρύζι ή πουρές
  • ψιλοτριμμένο καρύδι
  • Για το δέσιμο της σάλτσας
  • χυμό από 1 ζουμερό μεγάλο λεμόνι
  • 1 κ.σ κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εξοπλισμός

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μανιτάρια λεμονάτα της Αργυρώς

    Vegan Μανιτάρια λεμονάτα

    Για τα νηστίσιμα λεμονάτα μανιτάρια,

    • καθαρίζουμε πρώτα τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
    • Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα καρότα και το πράσο.
    • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
    • Ζεσταίνουμε σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο.
    • Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 3-4΄ανακατεύοντας μόνο 1 φορά ώστε να ψηθούν τα μανιτάρια χωρίς να βγάλουν τα υγρά τους.
    • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο σπασμένο, τα καρότα και το πράσο και σοτάρουμε για 3-4΄σε δυνατή φωτιά.
    • Προσθέτουμε τα βότανα.
    • Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ για 2΄.
    • Προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και το ζωμό.
    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζουμε και βράζουμε για 10΄.
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό από 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι.
    • Διαλύουμε μέσα 1 κ.ς κορν φλάουρ.
    • Περιχύνουμε τα λεμονάτα μανιτάρια.
    • Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια. Αφήνουμε για 1’ σε χαμηλή φωτιά να πήξει η λεμονάτη σάλτσα.
    • Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
    • Σβήνουμε τη φωτιά.
    • Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Σερβίρουμε τα λεμονάτα μανιτάρια, με ρύζι ή πουρέ και σαλάτα εποχής.

    Πασπαλίζουμε κάθε πιάτο με λίγο ψιλοτριμμένο καρύδι.

    Μυστικά για μανιτάρια κατσαρόλας

    Μην παραβράζετε τα μανιτάρια

    -Όσο πιο πολύ τα βράζετε, τόσο χάνετε την τρυφερή τους υφή.

    -Μαγειρέψτε με ολόφρεσκα μανιτάρια και αποφύγετε την επαφή τους με το νερό γιατί όσο νερό ρουφήξουν θα το αποβάλουν στο μαγείρεμα.

    -Σοτάρετε τα μανιτάρια στην αρχή σε δυνατή φωτιά, χωρίς να ανακατεύετε.

    -Θέλουμε να στεγνώσουν και να ψηθούν, χωρίς να αρχίσουν να βγάζουν τους χυμούς τους στην κατσαρόλα.

    -Κόψτε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες, ώστε να προλάβουν να μαλακώσουν στο λίγο μαγείρεμα του φαγητού.

    -Αν έχετε αποξηραμένα αρωματικά μανιτάρια, προσθέστε λίγα στο μαγείρεμα. Απογειώνουν τη γεύση. Επειδή θα βράσουν για αρκετά λεπτά δεν χρειάζονται μούλιασμα. Απλά ξεπλύνετε τα σε λίγο νερό και προσθέστε τα στο μαγείρεμα. Θα κρατήσουν όλα τα αρώματα τους και θα απογειώσουν τα λεμονάτα μανιτάρια.

    Εδώ μπορείς να δεις όλες τις Vegan συνταγές μου!

     

    Δοκίμασε να φτιάξεις και αυτή την πανεύκολη συνταγή για ψητά λαχανικά που θα συνοδεύσουν τέλεια τα λεμονάτα μανιτάρια σου:

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Κάτι μαγειρεύεται