• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
69

Για τα vegan μανιτάρια

  • 1 kg μανιτάρια
  • 1/4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 τεμάχιο/ια κρεμμύδι ξερ;o
  • 1 τεμάχιο/ια πράσο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 τεμάχιο/ια καρότα
  • 2 κλων. θυμάρι φρέσκο
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 1 φλ. ζωμό λαχανικών
  • Προορατικά κ.σ. μανιτάρια αποξεραμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για το δέσιμο της σάλτσας
  • 1 τεμάχιο/ια λεμόνι
  • 1 κ.σ. κορν φλαουρ
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες.

    Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα καρότα και το πράσο.

    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

    Ζεσταίνουμε σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 3-4΄ανακατεύοντας μόνο 1 φορά ώστε να ψηθούν  χωρίς να βγάλουν τα υγρά τους.

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο σπασμένο, τα καρότα και το πράσο και σοτάρουμε για 3-4΄σε δυνατή φωτιά.

    Ρίχνουμε τα βότανα.

    Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ για 2΄.

    Προσθέτουμε τα αποξηραμένα  και το ζωμό.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζουμε και βράζουμε για 10΄.

    Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό από 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι.

    Διαλύουμε μέσα 1 κ.σ. κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

    Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια.

    Αφήνουμε για 1’ σε χαμηλή φωτιά να πήξει η σάλτσα.

    Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σβήνουμε τη φωτιά.

    Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Σερβίρουμε κάθε πιάτο με λίγο ψιλοτριμμένο καρύδι.

    Μυστικά

    Μην τα παραβράζετε γιατί χάνετε την τρυφερή τους υφή.

    Μαγειρέψτε με ολόφρεσκα μανιτάρια και αποφύγετε την επαφή τους με το νερό γιατί όσο νερό ρουφήξουν θα το αποβάλουν στο μαγείρεμα.

    Σοτάρετε τα  στην αρχή σε δυνατή φωτιά, χωρίς να ανακατεύετε.

    Θέλουμε να στεγνώσουν και να ψηθούν, χωρίς να αρχίσουν να βγάζουν τους χυμούς τους στην κατσαρόλα.

    Κόψτε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες, ώστε να προλάβουν να μαλακώσουν στο λίγο μαγείρεμα του φαγητού.

    Αν έχετε αποξηραμένα αρωματικά μανιτάρια, προσθέστε λίγα στο μαγείρεμα. Απογειώνουν τη γεύση. Επειδή θα βράσουν για αρκετά λεπτά δεν χρειάζονται μούλιασμα. Απλά ξεπλύνετε τα σε λίγο νερό. Θα κρατήσουν όλα τα αρώματα τους και θα απογειώσουν τα λεμονάτα μανιτάρια.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται