Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το χταπόδι, γυρίζουμε την κουκούλα του μέσα έξω, αφαιρούμε το εσωτερικό.
 - Αφαιρούμε το στόμα του και το πλένουμε πολύ καλά.
 - Το αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτήρι και έπειτα το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
 - Υπολογίστε ότι από στη κάθε μια χάνεται το 30% του όγκου τους στο μαγείρεμα.
 - Βάζουμε πρώτα σε κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία, το χταπόδι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά του.
 - Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να ρουφήξει όλα τα υγρά του.
 - Σε αυτή τη φάση έχει ήδη πάρει σκούρο κόκκινο χρώμα.
 - Μόλις χαθούν όλα τα υγρά του, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
 - Σωτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 4 – 5′ ανακατεύοντας χωρίς να πάρει χρώμα.
 - Θέλουμε μόνο να γίνει διάφανο και να μαλακώσει.
 - Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό.
 - Σβήνουμε με το κρασί και τρίβουμε την κατσαρόλα να διαλυθούν όλοι οι χυμοί που έχουν στερεοποιηθεί στη βάση της.
 - Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
 - Σιγοβράζουμε για 40΄, έως ότου μαλακώσει.
 - Τότε, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12΄ ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό.
 - Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, για να παραμείνει σπειρωτό και ανακατεύουμε.
 - Τρίβουμε αρκετό πιπέρι.
 - Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε.
 - Μπορείτε να προσθέσετε κάποια γλυκαντική ουσία, ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι σε περίπτωση που είναι αρκετά αλμυρό.
 - Όταν σβήσουμε τη φωτιά πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό.
 
Tips
- Για να κρατήσεις σπυρωτό το κριθαράκι , μόλις σβήσεις τη φωτιά πρόσθεσε μέσα δύο παγάκια ώστε να κατέβει η θερμοκρασία και να σταματήσει να βράζει το ζυμαρικό.
 









