Εκτέλεση
Για το χταπόδι γιουβέτσι με κριθαράκι, βάζουμε πρώτα σε κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία, τις μπουκιές χταποδιού σε μέτρια φωτιά, έως ότου πιουν τα υγρά τους. Τότε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μαραίνουμε για 3΄-4΄. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
Σιγοβράζουμε για 40΄, έως ότου μαλακώσει το χταπόδι.
Τότε, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12΄ ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, για να παραμείνει το κριθαράκι σπειρωτό και ανακατεύουμε.
Τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα χταπόδια είναι αλμυρά.
Δείτε και όλα τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.